Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.05.2015

Premierul belarus, Andrei Kobeakov: Suntem deschiși pentru conlucrare, deoarece voi aveți ce nu avem noi și invers

Premierul belarus, Andrei Kobeakov: Suntem deschiși pentru conlucrare, deoarece voi aveți ce nu avem noi și invers

Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut, în seara zilei de ieri, o întrevedere cu Prim-ministrul Republicii Belarus, Andrei Kobeakov, în oraşul Burabai, Republica Kazahstan. Oficialii au făcut schimb de opinii pe subiectele actuale de interes comun.
 
Şeful Guvernului de la Chişinău s-a referit la priorităţile echipei guvernamentale: unitate naţională, supremaţia legii şi economie sustenabilă, menţionând că Belarus, fiind unul dintre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, are un rol important în realizarea acestor obiective. Astfel, în anul 2014, schimbul comercial de mărfuri între Republica Moldova şi Belarus a crescut cu peste 8 milioane de dolari SUA faţă de anul 2013, iar exportul producţiei moldoveneşti pe piaţa belarusă a constituit 134,7 milioane de dolari (149 % comparativ cu anul  2013).
 
„Salutăm  această dinamică pozitivă şi ne dorim să continuăm colaborarea noastră atât în plan politic, cât şi în cel comercial-economic, pentru a realiza cât mai multe proiecte importante în beneficiul oamenilor din ambele ţări”, a menţionat Chiril Gaburici.
 
În acelaşi timp, Premierul moldovean a ţinut să sublinieze că aplicarea prevederilor Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, inclusiv în partea ce ţine de crearea Zonei de Liber Schimb, nu contravine înţelegerilor Acordului de comerţ liber între statele CSI, ci dimpotrivă – deschide noi oportunităţi pentru dezvoltarea relaţiilor economice moldo-belaruse.
 
La rândul său, Prim-ministrul Andrei Kobeakov a confirmat deschiderea Guvernului Republicii Belarus pentru colaborare şi dezvoltare a parteneriatelor în diverse domenii. "Este important să evităm politizarea cooperării. Suntem deschiși pentru conlucrare, deoarece voi aveți ce nu avem noi și invers. Suntem gata să vă oferim expertiza necesară în privința infrastructurii. Nu trebuie să ne bazăm pe disensiuni politice. Dezvoltarea relațiilor economice este foarte importantă și nu putem neglija acest lucru", a subliniat Andrei Kobeakov.
 
Partea belarusă şi-a exprimat disponibilitatea de a facilita importul  producţiei moldoveneşti, în special a produselor agricole uşor alterabile, şi a spori volumul  investiţiilor belaruse în ţara noastră, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
 
În Republica Moldova sunt înregistrate 17 întreprinderi cu capital belarus. Principalele proiecte investiţionale, realizate în parteneriat cu Republica Belarus, în ţara noastră, ţin de modernizarea parcului industrial de maşini agricole, asamblarea troleibuzelor şi comercializarea materialelor de construcţie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus