Trimite e-mail | Printeaza
Externe
27.05.2015

Stoltenberg: "Suntem într-un moment de răscruce". NATO va consolida apărarea colectivă, pentru contracararea Rusiei şi a terorismului

Stoltenberg:

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să fie pregătită pentru o abordare pe termen lung pentru contracararea ameninţărilor din flancul estic şi din cel sudic, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, criticând "comportamentul provocator" al Rusiei faţă de Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, scrie Mediafax.

"Suntem într-un moment de răscruce în privinţa securităţii euroatlantice. Ne confruntăm cu provocări aflate în ascensiune. Structura noastră de securitate este pusă la încercare. Trebuie să fim pregătiţi pentru o abordare pe termen lung şi trebuie să ne adaptăm", a declarat Stoltenberg într-un discurs rostit la Centrul pentru Studii Strategice Internaţionale (CSIS), cu sediul în Washington.

"În flancul sudic, problemele sunt complexe şi diverse. Primăvara Arabă s-a transformat într-o iarnă grea...", a adăugat Stoltenberg, referindu-se la instabilitatea din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii, precum şi la ascensiunea reţelei teroriste Stat Islamic.

"Provocarea de securitate din flancul estic este clară, provenind din partea Rusiei, care încearcă să îşi consolideze influenţa. Anexarea ilegală şi nelegitimă a regiunii Crimeea de către Rusia şi acţiunile continue în scopul destabilizării Ucrainei au declanşat un conflict militar în Europa", a subliniat Stoltenberg.

"Prin comportamentul provocator utilizat împotriva Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova, Rusia a demonstrat că are intenţia de a recurge la forţă sau la ameninţarea cu forţa în scopul exercitării de presiuni asupra ţărilor vecine", a explicat secretarul general NATO, denunţând "retorica nucleară" a Moscovei şi "zborurile provocatoare" ale bombardierelor ruse.

Ca reacţie la acţiunile "agresive" şi la "tendinţele îngrijorătoare" ale Rusiei, "NATO va consolida sistemul de apărare colectivă, menţinând deschise canalele de comunicare cu Rusia şi oferind susţinere partenerilor europeni. Într-o lume aflată în schimbare, un lucru nu se va schimba - determinarea Alianţei Nord-Atlantice de a fi unită", a insistat Stoltenberg.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus