Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.05.2015

Raportarea electronică către stat va deveni mai eficientă, sigură și conform tuturor rigorilor europene

Raportarea electronică către stat va deveni mai eficientă, sigură și conform tuturor rigorilor europene

Prim-ministrului Chiril Gaburici a solicitat utilizarea în mod exclusiv a semnăturii electronice avansate calificate pentru semnarea documentelor în raporturile juridice ale autorităților cu cetățenii și entitățile subiect al dreptului privat, inclusiv pentru scop de raportarea online către autorități.

Astfel, Dispoziția de rigoare (nr. 3704-08) se referă la prevederile Legii nr. 91 din 29.05.2014, cu privire la semnătura electronică şi documentul electronic (în continuare Legea), care stipulează că „nu se admite utilizarea semnăturii electronice simple şi a semnăturii electronice avansate necalificate pentru semnarea documentelor electronice în raporturile juridice, ale persoanelor juridice de drept public, cu persoanele fizice şi cu persoanele juridice de drept privat”.

Semnătura electronică avansată calificată are aceeași putere juridică semnăturii olografe aplicate pe suport de hârtie, folosite în raporturile persoanelor juridice de drept public cu alte persoane fizice sau juridice, astfel încât  agentul economic va utiliza doar o singură semnătură pentru toate instituțiile statului. În acest sens, vor fi reduse esențial costurile operaționale aferente utilizării semnăturii electronice.

Mai mult, pentru asigurarea confortului și optimizării cheltuielilor de utilizare a semnăturii electronice, urmează să fie extins termenul de valabilitate al certificatelor cheilor publice ale semnăturii electronice avansate calificate (până la 5 ani), fapt care va contribui la reducerea eforturilor de timp și a costurilor de obținere a acesteia.

Dispoziția adoptată de Prim-ministrul Chiril Gaburici a instituit, de asemenea, obligaţia emiterii doar a semnăturilor electronice avansate calificate. Obligativitatea s-a instituit în scopul semnării conținutului documentului electronic din sistemele informaționale automatizate, deținute de către persoanele juridice de drept public. Acest fapt va contribui esențial la optimizarea cheltuielilor aferente emiterii acestora, întrucît va reduce cheltuielile necesare pentru obținerea unor alte tipuri de semnătură electronică, pentru cei care dețin o semnătură electronică avansată calificată.

Solicitarea Prim-ministrului a fost precedată de recomandările Grupului de Lucru pentru îmbunătățirea cadrului național de raportare, format din experți ai Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului, Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Biroului Național de Statistică, Casei Naționale de Asigurări Sociale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Serviciului Fiscal de Stat,Centrului de Guvernare Electronică și Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Grupul de Lucru pentru îmbunătățirea cadrului național de raportare a înaintat o serie de recomandări pentru optimizarea modului de aplicare a semnăturilor electronice în scop de raportare:

Renunțarea la obligativitatea aplicării a două semnături (director și contabil) în scop de raportare (cu excepția situațiilor financiare), și acceptarea în acest sens a aplicării doar a unei singure semnături – cea a persoanei autorizate de entitate. Această intervenție va reduce costul semnăturilor electronice, eliminându-se obligativitatea deţinerii a două semnături;

Acceptarea pentru scop de raportare a semnăturii electronice avansate calificate emise pentru persoana fizică (autorizată de entitate în modul corespunzător). Acest pas va lega semnătura electronică de persoană și nu de companie. Drept urmare, liberii profesioniști, cum ar fi contabilii, vor putea utiliza aceeași semnătură pentru mai multe companii pe care le gestionează;

 Elaborarea și implementarea unui Regulament cu privire la procedura de înregistrare a persoanelor împuternicite (autorizate) în scop de semnare a rapoartelor prezentate către autorități (soluție provizorie);

Dezvoltarea și implementarea Registrului persoanelor împuternicite  (soluție permanentă).

Menționăm că ultimele două inițiative vor crește siguranța și securitatea semnăturii electronice.
Elaborarea acestor propuneri ține de implementarea planului de acțiuni pentru îmbunătățirea Sistemului Național de Raportare către instituțiile statului. Prin această inițiativă, Guvernul Republicii Moldova își propune ca până la finele anului 2018 să reducă de 3 ori efortul de raportare a agenților economici.

Grupul de lucru, condus de Secretariatul Consiliului Economic, își va continua activitatea pentru implementarea planului de acțiuni care, ulterior, va fi aprobat de Prim-ministru, iar rezultatele implementării acestuia vor fi raportate trimestrial, comunică Consiliul Economic al Premierului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus