Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-05-23/nicolae-timofti-obiectivul-strategic-al-arii-mele-este-acela-de-a-deveni-membru-cu-drepturi-depline--39747.html
Data: May 23, 2015 (05:08)

Nicolae Timofti: Obiectivul strategic al țării mele este acela de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, participă la lucrările summit-ului Parteneriatului Estic, care se desfășoară în capitala Letoniei, Riga.

Șeful statului a avut întâlniri oficiale cu președintele țării gazdă,  Andris Bērziņš, și cu președintele Franței, François Hollande, care au făcut declarații de susținere a parcursului european al Republicii Moldova.
În cadrul summit-ului Partneriatului Estic, șeful statului a susținut un discurs în care a pledat cauza europeană a Republicii Moldova.

„În Republica Moldova, majoritatea cetățenilor își văd viitorul doar împreună cu Uniunea Europeană. Aceasta, în pofida unei propagande antieuropene intense, unor probleme politice de ordin intern și unor presiuni intense din exterior. În calitatea mea de președinte al Republicii Moldova declar că obiectivul strategic al țării mele este acela de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a declarat Nicolae Timofti.

Șeful statului a adăugat în context: „Sunt sigur că perspectiva europeană şi, mai apoi, statutul de stat candidat, ar reprezenta forţa mobilizatoare pentru continuarea reformelor în Republica Moldova. Cetățenii ar avea mai multă încredere în ideea europeană dacă țara mea ar avea o clară perspectivă europeană.”

Totodată, președintele a subliniat importanța menținerii cursului european pentru liderii Parteneriatului Estic, Republica Moldova, Ucraina și Georgia, inclusiv în vederea asigurării securității la nivel regional.


În final, Nicolae Timofti a lansat oficial invitația de a desfășura următorul summit al Parteneriatului Estic, în 2017, la Chișinău.