Trimite e-mail | Printeaza
Externe
20.05.2015

Tusk: Moldova, Georgia și Ucraina au dreptul să aspire la UE, dar responsabilitatea mea este de a nu face promisiuni deșarte

Tusk: Moldova, Georgia și Ucraina au dreptul să aspire la UE, dar responsabilitatea mea este de a nu face promisiuni deșarte

Republica Moldova, Georgia și Ucraina au dreptul sa aspire la aderarea la Uniunea Europeană, a declarat miercuri președintele Consiliului European, Donald Tusk, subliniind însă că responsabilitatea sa este de a nu face 'promisiuni deșarte' despre perspectivele integrării acestor state.

În primul rând, Parteneriatul Estic nu a fost o promisiune oficială că va garanta aderarea la Uniunea Europeană pentru că ideea, visul aderării, este ceva destul de nou. Dar, bineînțeles, că Georgia, Moldova și Ucraina au tot dreptul să aibă acest vis european, dar cred că este de datoria noastră, și mi se pare că aceasta este responsabilitatea mea personală, de a nu face promisiuni deșarte că acest lucru ar putea fi posibil mâine sau poimâine'', a afirmat Donald Tusk într-o declarație pentru Europa Liberă.

''Drumul spre Europa nu va aduce, poate, calitatea de membru în viitorul apropiat, dar apropierea de standardele europene, de comunitatea noastră culturală și politică s-ar putea întâmpla în câțiva ani, dar numai având acest vis și cu ajutorul nostru'', a continuat președintele Consiliului European.

El a ținut să sublinieze că, în opinia sa, Uniunea Europeană nu dorește să dezamăgească țările aspirante și că acordurile de asociere semnate cu acestea și eliminarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova sunt dovezi că UE este un partener 'predictibil'. Georgienii și ucrainenii, a adăugat Donald Tusk, ar putea beneficia de eliminarea vizelor anul viitor, dacă cele două țări vor face progresele necesare.

Declarațiile președintelui Consiliului European intervin înaintea summitului de joi și vineri de la Riga (Letonia) al Parteneriatului Estic, un program lansat în 2009 în vederea apropierii de Uniunea Europeană a șase state din fostul bloc sovietic: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus