Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.05.2015

Speakerul propune elaborarea și aprobarea, până la 1 iulie curent, a unei serii de modificări legislative pentru susținerea agricultorilor

Speakerul propune elaborarea și aprobarea, până la 1 iulie curent, a unei serii de modificări legislative pentru susținerea agricultorilor

Președintele Parlamentului Andrian Candu propune o serie de inițiative legislative pentru soluționarea problemelor agricultorilor. Pachetul de măsuri propus a fost discutat de Președintele Parlamentului în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de agricultori și producători agricoli din Republica Moldova.

Andrian Candu propune anularea impozitului pe venit și reinvestirea profitului obținut în dezvoltarea propriei afaceri din domeniul agricol, crearea unui mecanism de creditare profitabilă pentru agricultori, simplificarea și modificarea procedurii de subvenționare – nu pe suma investită, ci pe hectar. De asemenea, Andrian Candu propune modificarea modalității de calcul a prețurilor la produsele petroliere și va sugera oferirea producătorilor agricoli dreptul de a importa respectivele produse direct de la rafinării. Speakerul mai propune modificarea legislației astfel încât mai multe produse agricole să beneficieze de rata redusă la TVA și va susține crearea unui consiliu de supraveghere cu participarea agricultorilor, care să monitorizeze alocarea fondurilor agricole.

”De la declarații precum că agricultura este cea mai importantă ramură a economiei naționale e timpul să trecem la soluții practice. Cu regret, agricultorii noștri nu sunt alintați nici de țară, nici de politicieni și nici de contextul regional. Îmi asum angajamentul pentru «pachetul agricol» prezentat și voi propune mâine plenului Parlamentului un proiect de hotărâre pentru realizarea acestuia”, a menționat Andrian Candu.

Propunerile au fost salutate de producătorii agricoli. Inițiativele urmează a fi examinate pe larg în cadrul consultărilor care vor urma pentru a fi elaborate proiectele de acte legislative.

”Acest «pachet agricol» este un angajament important. Sunteți primul demnitar care ați venit cu propuneri concrete care pot fi aplicate în termen restrâns și este de apreciat. Dacă până la 1 iulie această foaie de parcurs nu se va realiza, situația în agricultură se va agrava”, a declarat Alexandru Slusari, președintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli ”UniAgroProtect”.

În cadrul întâlnirii reprezentanții producătorilor agricoli au insistat asupra majorării fondului de subvenționare în agricultură și crearea unui fond de garantare a creditelor agricole.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus