Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.05.2015

Executivului a aprobat Regulamentul privind subvenționarea agricultorilor pentru anul curent

Executivului a aprobat Regulamentul privind subvenționarea agricultorilor pentru anul curent

La insistența Prim-ministrului Chiril Gaburici, astăzi, în cadrul ședinței Executivului, a fost aprobat Regulamentul privind subvenționarea agricultorilor pentru anul curent. Astfel, Premierul și-a respectat unul dintre angajamentele asumate ieri, în cadrul întrevederii cu reprezentanții agricultorilor.
 
În acest an, bugetul subvențiilor este de 610 milioane de lei, inclusiv 110 milioane de lei din contul programului ENPARD al Uniunii Europene. Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, 230 de milioane de lei sunt destinate subvenționarea investițiilor din anul trecut. Pentru prima dată, în acest an, producătorii agricoli vor putea beneficia de un plafon de 2,5 milioane de lei, iar cooperativele  - de până la 4 milioane de lei. „Regulamentul stabilește condiții clare de repartizare a subvențiilor, astfel încât producătorii agricoli să beneficieze de acestea în mod echitabil și transparent”, a subliniat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.
 
Documentul stabilește mai multe plafoane de subvenționare, cum ar fi stimularea creditării a cel mult 100 de mii de lei sau asigurarea riscurilor până la 300 de mii de lei. De asemenea, Regulamentul conține măsuri de sprijin prioritare: infrastructura post-recoltare, unde plafonul este de 2,5 milioane de lei, construcția serelor - 2 milioane de lei.
 
Astfel, prevederile din Regulament vor contribui la asigurarea sinergiei dintre politicile statului în modernizarea sectorului agroalimentar şi instrumentele de realizare a acestora, optimizarea actelor obligatorii şi celor suplimentare depuse pentru primirea sprijinului financiar. Se vor perfecţiona procedurile de recepţionare, examinare, autorizare şi control asupra eficienţei utilizării mijloacelor bugetare, dar și se va asigura utilizarea echilibrată a fondului de subvenţionare, în corelare deplină cu priorităţile de dezvoltare ale statului în sectorul agroalimentar.
 
În ultimii patru ani, peste 15 mii de beneficiari au primit subvenţii în valoare de  circa 2,2 miliarde lei.
 
Acțiunile și inițiativele legislative propuse ieri, 19 mai, de către Premierului Chiril Gaburici, pentru soluționarea problemelor agricultorilor, au fost susținute astăzi de Președintele Parlamentului, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții producătorilor agricoli, anunță un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus