Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.05.2015

Banca Mondială oferă sprijin producătorilor de fructe din Moldova

Banca Mondială oferă sprijin producătorilor de fructe din Moldova

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi o finanțare adițională în sumă de 12 milioane dolari SUA pentru Republica Moldova în cadrul proiectului Agricultura competitivă, care va susține producătorii mici în atenuarea dificultăților întâmpinate în exportul producției lor către Rusia.  

Exporturile produselor agricole și alimentare din Moldova au fost supuse unor controale înăsprite de către Federația Rusă în perioada anilor 2013 și 2014. Cele mai afectate articole de export au fost vinurile și soiurile de vară de mere și prune. Anterior înăspririi controalelor la import, aproximativ 30 la sută din exporturile vitivinicole ale țării, estimate la 35 milioane dolari SUA, 93 la sută din exporturile de mere, estimate la 43,7 milioane dolari SUA, și 80 la sută din exporturile de prune, estimate la 21,1 milioane dolari SUA, erau direcționate spre Federația Rusă.

“Sectorul horticol din Moldova a fost afectat substanțial de evenimentele din 2013 și vara anului 2014, când producătorii de fructe nu mai puteau exporta producția lor pe o piață tradițională,” a declarat Alex Kremer, director pentru Moldova în cadru Băncii Mondiale. “Banca Mondială a avut o colaborare strânsă cu Guvernul Republicii Moldova pentru a institui un mecanism de compensare robust și direcționat în vederea susținerii producătorilor mici afectați de aceste restricții pentru a proteja locurile de muncă în spațiul rural și a susține activitatea economică.”

Sprijinul în sumă de 12 milioane dolari SUA va fi utilizat pentru a oferi granturi de compensare producătorilor mici de mere, prune și struguri, cu terenuri mai mici de 15 hectare, care au comercializat în 2014 producția lor pentru procesare pe piața internă. Aceste granturi vor compensa circa 50 la sută din diferența dintre prețul normal estimat și prețul de vânzare pentru procesare în 2014. Ajutând producătorii de fructe și, astfel, economia rurală, noua finanțare se va axa pe susținerea câștigurilor existente în sectorul agricol și va complementa sprijinul pe termen mai lung în cadrul proiectului Agricultura competitivă, cu accent pe consolidarea competitivității exporturilor produselor agricole din Moldova.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste un miliard de dolari SUA au fost alocați țării unui număr de aproximativ 60 proiecte. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 9 proiecte active, totalul angajementelor însumând 246 milioane dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea sectorului privat, educația, asistența socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, mediul ambiant și altele. Corporația Financiară Internațională a investit 233 milioane dolari SUA în 24 proiecte în diverse sectoare, iar Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de 95 milioane dolari SUA. Ambele instituții sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus