Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.05.2015

Banca Mondială oferă asistență Moldovei în consolidarea capacității de reziliență la dezastre și riscuri climatice

Banca Mondială oferă asistență Moldovei în consolidarea capacității de reziliență la dezastre și riscuri climatice

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi o finanțare adițională în sumă de 2 milioane dolari SUA pentru Republica Moldova în cadrul proiectului Managementul dezastrelor și riscurilor climatice, care va susține capacitatea Serviciului Hidrometeorologic de Stat de a prognoza vremea adversă și va îmbunătăți capacitatea generală a țării de pregătire și răspuns la dezastrele naturale. 

Finanțarea nouă complementează proiectul în sumă inițială de 10 milioane dolari SUA, care are drept obiectiv reducerea susceptibilității Moldovei la dezastrele naturale, în special în sectorul agricol și în sectoarele aferente, precum și diminuarea vulnerabilității economice a țării la secete, inundații și alte șocuri naturale. În ultimii patru ani proiectul în curs de derulare a sprijinit o serie de activități în domeniul serviciilor hidrometeorologice, protecției civile și agriculturii inteligente la schimbările climatice, inclusiv prin crearea Centrului de Comandă pentru Situații de Urgență responsabil de coordonarea răspunsului la dezastre, crearea unei platforme de avertizare și informare timpurie și a sistemului informațional de marketing agricol, precum și operaționalizarea unui sistem radar Doppler pentru prognozarea vremii adverse. 

“Reapariția periodică a dezastrelor naturale și impactul acestora asupra economiei și populației Moldovei necesită un angajament continuu pentru sporirea capacității de reacție a țării la dezastre și riscuri climatice”, a declarat Alex Kremer, director pentru Moldova în cadrul Băncii Mondiale. “Acest imperativ este relevant având în vedere dimensiunile țării și densitatea populației, conferind aspectelor de management al dezastrelor și ricurilor climatice un loc important în agenda de dezvoltare durabilă a țării.”

Obiectivele proiectului Managementul dezastrelor și ricurilor climatice și ale finanțării adiționale sunt:

•    Consolidarea capacității de prognozare a vremii adverse și asigurarea disponibilității avertizărilor și prognozelor vremii mai localizate, specifice și oportune pentru utilizatorii informațiilor meteorologice;
•    Îmbunătățirea gradului de pregătire pentru dezastre și a reacției de răspuns la situații de urgență prin fortificarea capacității Centrului de Comandă pentru Situații de Urgență de a gestiona situațiile de urgență și a coordona reacția de răspuns la dezastre în rândul agențiilor guvernamentale; și
•    Sprijin pentru adaptarea la riscurile climatice în agricultură prin aplicarea practică a informațiilor agro-meteorologice în sectorul agricol pentru a spori reziliența la efectele vremii adverse.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste un miliard de dolari SUA au fost alocați țării unui număr de aproximativ 60 proiecte. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 9 proiecte active, totalul angajementelor însumând 246 milioane dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea sectorului privat, educația, asistența socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, mediul ambiant și altele. Corporația Financiară Internațională a investit 233 milioane dolari SUA în 24 proiecte în diverse sectoare, iar Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de 95 milioane dolari SUA. Ambele instituții sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus