Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.05.2015

Ministrul Natalia Gherman a participat la Sesiunea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, Bruxelles

Delegația Republicii Moldova, condusă de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a participat la Sesiunea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei (CoE), care a avut loc astăzi, 19 mai 2015, la Bruxelles.  La eveniment au participat miniştrii de Externe ai celor 47 de state membre ale organizaţiei.
                                                                    
În discursul său, ministrul Natalia Gherman a menţionat suportul acordat de Consiliul Europei încă de la etapa aderării şi necesitatea promovării responsabilităţii comune pentru asigurarea securităţii democratice în Europa. De asemenea, oficialul moldovean a evocat obiectivul de integrare europeană a țării noastre și impactul parteneriatului structurat al CoE cu UE, precum și sprijinul Consiliului Europei în procesul de reglementare politică a conflictului transnistrean.
 
În cadrul sesiunii ministeriale, şefii diplomaţiilor au aprobat o serie de decizii cu privire la cel de-al doilea Raport anual al Secretarului General cu privire la situația drepturilor omului, democrației și statului de drept în Europa, precum şi decizii care vizează eficacitatea mecanismului de supraveghere a Convenției europene a drepturilor omului, politica de vecinătate a Consiliului Europei şi cooperarea dintre CoE şi UE.
 
De asemenea, Comitetul de Miniștri a luat notă de cel de-al IX-lea raport consolidat al Secretarului General al CoE privind conflictul în Georgia, raportul privind reforma CEDO și s-a expus pe marginea eforturilor depuse în vederea combaterii extremismului, inclusiv prin elaborarea Planului de acţiuni tematic şi adoptarea textului Protocolului cu privire la luptătorii terorişti străini.
 
Potrivit MAEIE, la finalul sesiunii, a avut loc ceremonia de preluare de către Bosnia şi Herţegovina a Președinției Comitetului de Miniștri, deţinută în prima jumătate a acestui an de Belgia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus