Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.05.2015

Stephane Bride, la Reuniunea BERD: Integrarea europeană este o alegere asumată şi o dorință de a schimba modelul de dezvoltare economică a țării

Stephane Bride, la Reuniunea BERD: Integrarea europeană este o alegere asumată şi o dorință de a schimba modelul de dezvoltare economică a țării

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, în calitatea sa de guvernator al Republicii Moldova la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a participat la Reuniunea anuală a Consiliului Guvernatorilor BERD, care s-a desfășurat în perioada 14 – 15 mai la Tbilisi, Georgia.
 
În cadrul sesiunii plenare a guvernatorilor BERD, Viceprim-ministrul Stephane Bride a ținut un discurs despre rezultatele obținute de țara noastră cu suportul BERD, evidenţiind rolul pe care aceasta îl poate juca în continuarea reformelor incluse în Agenda de Asociere și Acordul de Liber Schimb cu UE.
 
”Integrarea europeană rămâne o prioritate absolută pentru noi, care se reflectă într-un set de politici promovate de Guvernul Republicii Moldova. Aceasta este o alegere asumată şi o dorință de a schimba modelul de dezvoltare economică a țării, bazat pe industrializare, inovaţii și tehnologizare. Realizarea angajamentelor prevăzute în Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb va contribui nu doar la liberalizarea comerțului și eliminarea barierelor non-tarifare, dar va spori încrederea investitorilor în perspectivele economiei moldoveneşti. Implementarea reformelor va stimula creșterea economică, va dezvolta un cadru previzibil pentru relațiile comerciale cu UE și țările terțe”, a spus Stephane Bride.
 
De asemenea, ministrul Economiei a avut o întâlnire de lucru bilaterală cu preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, în cadrul căreia a discutat despre noile oportunitățile de colaborare și proiecte de dezvoltare. Stephane Bride a susținut necesitatea lansării unor programe de susținere în domeniul IMM, continuarea implementării proiectelor în sectorul energetic și a infrastructurii. În cadrul intrevederii, oficialii au abordat situația macroeconomică din țară, reformele care se implementează pentru îmbunătățirea climatului investițional, situația de pe piața financiară, noul program de cooperare cu FMI.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, președintele BERD a subliniat importanța implicării Guvernului în soluționarea problemelor existente în domeniul financiar-bancar pentru a asigura continuarea proiectelor derulate de BERD în țara noastră și lansarea unor programe noi. Oficialii au convenit asupra organizării, în timpul cel mai apropiat, a unei vizite la Chișinău a managerilor de top ai BERD pentru a continua discuțiile privind cooperarea cu banca.
 
Agenda Reuniunii a inclus sesiunea plenară a guvernatorilor BERD, ședința echipei pe energie,  prezentări și discuții axate pe promovarea investițiilor sustenabile, consolidarea instituțiilor, promovarea integrării regionale și soluționarea provocărilor economice globale. Totodată, în cadrul reuniunii BERD a fost organizat un Forum de afaceri, la care delegația moldovenească a expus oportunitățile investiționale în diverse sectoare ale economiei naționale.

De la începutul activităţii sale în Republica Moldova, din 2005, BERD a finanțat 110 proiecte, fiind investite în economia moldovenească peste 970 de milioane Euro. Portofoliul actual al BERD constituie 430 de milioane Euro, alocate pentru infrastructură (65%), instituțiile financiare (17%), industrie, comerț și agrobusiness (12%), sectorul energetic (6%).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus