Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-05-15/republica-moldova-va-implementa-proiecte-de-eficientza-energetica-cofinan-ate-de-e5p-i-institu-iile--39660.html
Data: May 15, 2015 (13:59)

Republica Moldova va implementa proiecte de eficienţă energetică cofinanțate de E5P și instituțiile financiare internaționale

În acest sens Parlamentul Republicii Moldova a ratificat, la 14 mai curent, Acordul de contribuţie dintre Guvernul Republicii Moldova şi BERD cu privire la participarea țării noastre la Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P).
 
Prin participarea Republicii Moldova la E5P, autoritățile publice centrale și locale vor avea acces la fondurile E5P în valoare de circa 11-20 mln. de Euro, acordate în formă de grant, dar și la 100 mln. Euro sub formă de credit pentru dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică și mediu.
 
Obiectivele principale ale E5P sunt creşterea eficienţei energetice, reducerea emisiilor de CO2 şi a altor gaze cu efect de seră, sporirea competitivităţii întreprinderilor din sectorul municipal şi sporirea accesibilităţii serviciilor prestate. Obiectivele urmează a fi realizate prin asigurarea pe termen mediu a unei finanţări coordonate şi eficiente din partea instituţiilor financiare internaţionale, prin îmbinarea contribuţiilor din partea unui grup de donator şi beneficiari.
 
Potrivit Ministerului Economiei, contribuția țării noastre constituie 1 milion de Euro, care va fi achitată eșalonat până în luna iunie 2018.