Trimite e-mail | Printeaza
Social
14.05.2015

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va semna Aranjamentul Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale cu Belgia și pregătește ratificarea Acordului cu Lituania

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va semna Aranjamentul Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale cu Belgia și pregătește ratificarea Acordului cu Lituania

La 13 mai curent, în cadrul ședinței Guvernului, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a propus spre aprobare proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la semnarea Aranjamentului Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Regatul Belgiei. Totodată, a fost înaintat proiectul Hotărîrii Guvernului pentru aprobarea ratificării Acordului cu Republica Lituania în același domeniu.

Semnarea Aranjamentului Administrativ cu Belgia este preconizată pentru 20 mai 2015 la Bruxelles și va face posibilă aplicarea Acordului, prevederile căruia vor avea un impact pozitiv asupra bunăstării viitorilor pensionari din categoria lucrătorilor migranţi care au domiciliu sau desfăşoară o activitate temporară pe teritoriul Belgiei și a membrilor familiilor lor, sporindu-le calitatea vieții.

Acordul între Republica Moldova şi Republica Lituania în domeniul protecției sociale a fost semnat la Chișinău, la 1 octombrie 2014. Acordul implică recunoașterea și totalizarea perioadelor de activitate în care au fost achitate contribuțiile sociale, realizate pe teritoriul ambelor state, instituirea unei cooperări între autoritățile și instituțiilor competente naționale responsabile pentru acordarea prestațiilor, precum și stabilirea modalității de efectuare a plăților aferente.

De asemenea, Acordul în domeniul protecției sociale prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă; pensiilor pentru pierderea capacității de muncă/de dizabilitate ca urmare a unei boli obişnuite; pensiilor şi indemnizaţiilor pentru pierderea capacității de muncă/de dizabilitate ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale; pensiilor de urmaş.

Potrivit MMPSF, scopul celor două Acorduri este asigurarea protecției sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus