Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
14.05.2015

Guvernul va aloca 135 de milioane de lei suplimentar pentru medicamentele compensate

Guvernul va aloca 135 de milioane de lei suplimentar pentru medicamentele compensate

Prim-ministrul Chiril Gaburici a convocat astăzi o ședință de lucru cu reprezentanţii companiilor farmaceutice din ţară şi manageri ai depozitelor de medicamente. Întâlnirea a avut ca obiectiv evaluarea situaţiei actuale în sectorul farmaceutic, a potenţialului de racordare la standardele europene de producere şi păstrare a produselor medicamentoase, precum şi respectarea  cadrului normativ naţional în domeniul activităţii farmaceutice.
 
Şeful Executivului a mulţumit participanţilor la dialog pentru atitudinea și responsabilitatea de care au dat dovadă şi pentru solidaritatea manifestată în promovarea acţiunilor iniţiate de Guvern pentru depăşirea crizei de medicamente de la începutul anului.
 
„Din primele zile ale mandatului de Premier, m-am confruntat cu problema lipsei de medicamente în spitalele din ţară. Acest lucru nu trebuie să se mai repete vreodată, de aceea v-am invitat astăzi la un dialog deschis şi constructiv. Soluţiie le vom căuta împreună, astfel încât să fie în beneficiul cetăţeanului”, a declarat Chiril Gaburici.
 
Discuţiile au vizat problema revizuirii politicilor de formare a preţurilor la medicamente pe piaţa autohtonă. Premierul a menţionat că preţurile în Republica Moldova depăşesc, în unele cazuri, cu 50% preţurile la produsele identice în statele europene. „Nu trebuie să punem povara preţului la medicamente pe umerii cetăţeanului,” a atenţionat Premierul Chiril Gaburici.
 
Un alt punct din agenda discuţiilor l-a constituit medicamentele esenţiale şi compensate. În anul 2015, Guvernul va aloca, suplimentar, pentru completarea listei de medicamente compensate, 135 de milioane de lei. Numărul de medicamente compensate se va majora de la 90 de medicamente la cca 200.
 
Totodată, s-a convenit asupra necesităţii asigurării unui cadru legal  transparent pentru formarea listei de medicamente din această categorie, precum şi promovarea unui Cod de etică al medicamentului.
 
La rândul lor, reprezentanţii sectorului farmaceutic au solicitat sprijinul Guvernului în vederea armonizării cadrului naţional legal din domeniu la standardele europene. Referitor la Legea privind achiziţiile publice, aceştia consideră că, pe piaţa medicamentului, este deosebit de important să se ia în considerare nu doar criteriul preţului, dar şi cel al calităţii.
 
În cadrul şedinţei, s-a mai discutat despre plafonarea preţului de producător autohton, despre posibilitatea diminuării adaosului comercial la medicamente. În Republica Moldova acest adaos este de 14,9%, mai mare decât media din multe ţări europene, unde variază între 4% şi 8%.
 
Prim-ministrul Chiril Gaburici a solicitat ca întâlnirile cu reprezentanţii sectorului farmaceutic să aibă un caracter continuu, iar în caz de necesitate, să fie convocate neîntârziat, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus