Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.05.2015

ANRE face schimb de experienţă cu reglementatori în domeniul energetic din SUA şi România

ANRE face schimb de experienţă cu reglementatori în domeniul energetic din SUA şi România

Începând de luni, 11 mai, un grup de specialişti ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și reprezentanți ai administrației ANRE participă la reuniunea a zecea din cadrul proiectului Iniţiativa Parteneriatului de Reglementare din regiunea Mării Negre (BSRI) al Asociaţiei Naţionale a Comisiilor de Reglementare a Utilităţilor Publice (NARUC) din SUA, reuniune care se desfășoară la Chișinău în perioada 11 – 15 mai. La reuniune iau parte responsabili din cadrul NARUC, Comisiei pentru Utilități Publice din statul Maine (SUA), Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei din România și ai misiunii Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în R. Moldova.

Proiectul este finanțat de USAID și are menirea să faciliteze schimbul de experienţă şi de informaţii între ANRE şi autoritățile de reglementare a utilităților publice din SUA pentru a oferi suportul necesar autorității din R. Moldova în atingerea obiectivelor de reglementare în conformitate cu standardele UE și Comunității Energetice şi fortificarea capacităţilor ei  instituţionale şi tehnice.

Sesiunile de luni și de marți ale reuniunii au fost axate pe problematica liberalizării pieței cu amănuntul și angro a energiei electrice, sesiuni la care reprezentanții autorităților de reglementare din statul Maine și din România au prezentat experiența lor de creare a condițiilor de liberalizare a acestor piețe.

La sesiunile de miercuri participanții la reuniune au discutat aspecte actuale ale politicii de reglementare a utilizării energiei regenerabile, discuţie care este continuată în cadrul sesiunilor de joi. Pentru ziua de vineri este programată discutarea proiectului Regulamentului privind principiile de planificare, de aprobare în scopuri tarifare și efectuare a investițiilor în sector, document elaborat de ANRE și propus spre examinare experților străini în scopul îmbunătățirii acestuia, anunță Serviciul de presă al ANRE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus