Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.05.2015

Tong Mingtao: Guvernul Chinei acordă o mare atenţie evoluţiei relaţiilor cu Republica Moldova

 Tong Mingtao: Guvernul Chinei acordă o mare atenţie evoluţiei relaţiilor cu Republica Moldova

Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Mingtao Tong. Părțile au făcut schimb de informații despre evoluțiile economice înregistrate în relațiile bilaterale. De asemenea, s-a discutat despre climatul investițional, schimburile comerciale, precum și asistența pentru dezvoltarea Republicii Moldova.
 
Ambasadorul Tong Mingtao a apreciat înalt deschiderea Executivului de la Chișinău pentru un dialog consecvent şi dinamic cu ţara sa, menţionând că Guvernul Chinei acordă o mare atenţie evoluţiei relaţiilor cu Republica Moldova. De asemenea, diplomatul a pledat pentru valorificarea și dezvoltarea potenţialului existent în domeniul comercial-economic, investiţional, cultural și umanitar, menționând că Republica Moldova este un partener foarte important în regiunea Europei de Est.

Șeful Executivului a exprimat gratitudine pentru sprijinul acordat de China ţării noastre atât prin oferirea asistenţei nerambursabile, cât şi prin susţinere la nivel internaţional. „Constatăm o dinamică pozitivă în relaţiile dintre statele noastre, iar proiectele bilaterale sunt foarte importante pentru modernizarea Republicii Moldova. Parcurgem o perioadă de implementare a unor reforme profunde, care trebuie să aducă beneficii cetăţenilor Republicii Moldova”, a subliniat Chiril Gaburici.
 
Agenda discuţiei dintre cei doi oficiali a vizat participarea Republicii Moldova în cadrul proiectului „Drumului Mătăsii”. Un Memorandum în acest sens a fost semnat în luna decembrie 2014, în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-chineze pentru colaborare comercial- economică, desfăşurată la Beijing. Documentul are ca scop realizarea conexiunii economice dintre China şi Europa, dinamizarea dialogului politic, dezvoltarea infrastructurii de transport între Oceanul Pacific şi Marea Baltică, precum şi reducerea barierelor din calea comerţului şi investiţiilor.
 
Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii a fost oportunitatea creării unei Zone Economice Libere, în Republica Moldova,  pentru investitorii chinezi, idee agreată de Guvernul Chinei, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus