Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.05.2015

Premierul Chiril Gaburici a convocat membrii Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică

Premierul Chiril Gaburici a convocat membrii Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică

În cadrul şedinţei, au fost discutate necesităţile, oportunităţile şi perspectivele implementării mai multor proiecte în Republica Moldova, printre care construcția şi dotarea cu utilaj de ultimă generație a Spitalului Regional Bălți și construcția unei stații de epurare a apelor uzate în orașul Soroca. 

Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică a acceptat proiectul privind construcția şi dotarea cu utilaj performant a Spitalului Regional Bălți, care ar urma să deservească locuitorii din zona de nord a ţării. Instituţia va avea o capacitate de 250 de paturi și va presta servicii, inclusiv în domeniul cardiochirurgiei şi neurologiei. Perioada de implementare a proiectului este de patru ani (2016-2019). În termeni rezonabili, Ministerul Sănătăţii urmează să prezinte studii referitoare la costul optim al proiectului. Donatorul potențial este Guvernul Japoniei.

Tot astăzi, a fost examinat şi acceptat proiectul ce prevede construcția stației de epurare a apelor uzate pentru orașul Soroca. Termenul de implementare a proiectului este de trei ani, din momentul semnării contractului de finanțare. Costul acestuia este de circa 7,7 milioane de euro, dintre care 30% constituie grantul acordat de Slovenia, 60% - împrumut, oferit de Banca Slovenă și 10% - alocate din Fondul ecologic al Republicii Moldova.

Totodată, a fost examinată şi aprobată oportunitatea avansării negocierilor cu Guvernul Spaniei în vederea finanțării proiectului destinat energiei regenerabile. Creditul pentru proiectul în cauză, în valoare de 20 de milioane de euro, este destinat procurării de echipamente pentru eficientizarea energetică şi va contribui la reducerea dependenței ţării de importul de resurse energetice.

De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea accesării unui grant din partea Alianţei Nord-Atlantice, în cadrul programului Parteneriatul pentru Pace, în mărime de un milion de euro, pentru distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase, stocate pe teritoriul Republicii Moldova.

Un alt subiect, abordat în cadrul şedinţei, a vizat posibilitatea de a revizui şi modifica prevederile Strategiei de parteneriat a Republicii Moldova cu Banca Mondială pentru anii 2015-2017, în funcţie de prorităţile actuale ale Guvernului. Strategia are ca obiectiv dezvoltarea economică, reducerea sărăciei şi prevede instrumente de finanţare pentru proiecte investiționale şi programe sectoriale, în valoare totală de 450 de milioane de dolari. Proiectele prioritare sunt cele din domeniul construcţiei drumurilor spre edificiile de menire socială, dar și proiectul de administraţie fiscală în Republica Moldova.

Tot astăzi, Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică a convenit asupra oportunităţii extinderii misiunii de consilieri europeni de nivel înalt, de la 15 la 26, în scopul dinamizării procesului de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, în special în domeniul reformării justiţiei, combaterii corupţiei, asigurării stabilităţii în sectorul financiar-bancar, potrivit unui comunicat al Executivelui.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus