Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.05.2015

La Chișinău au fost discutate aspectele cooperării bilaterale dintre Republica Moldova și Bănca de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre

La Chișinău au fost discutate aspectele cooperării bilaterale dintre Republica Moldova și Bănca de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a avut astăzi o întrevedere cu Ihsan Ugur Delikanli, președintele Băncii de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN). În cadrul întâlnirii a avut loc un schimb de opinii cu privire la modalitățile de îmbunătățire a comunicării și cooperării instituționale.
 
Viceministrul Economiei a exprimat sprijinul pentru activitatea Băncii și a manifestat interesul pentru o prezență mai mare a BCDMN, reieșind din criteriile de finanțare ale Băncii, în procesul de implementare a diferitor proiecte de autoritățile Republicii Moldova. În cadrul întrevederii, Valeriu Triboi a familiarizat interlocutorii cu  obiectivele strategice pe care și le propune spre implementare în perioada anilor 2015-2018 Guvernul Republicii Moldova, inclusiv creșterea competitivității prin modernizarea economiei, inovare și transfer tehnologic, dezvoltarea economiilor rurale, in special non-agricole, asigurarea securității și eficienței energetice, precum și măsurile întreprinse în direcția realizării acestora.
 
În acest context, viceministrul Economiei a lansat BCDMN oferta de a susține unele din proiectele lansate de autoritățile Republicii Moldova, în special cele ce țin de  interconexiune cu România/UE în domeniul energiei electrice și a gazelor naturale, de suport pentru mediul de afaceri în zonele rurale și de dezvoltare în continuare a infrastructurii de suport în afaceri, îmbunătățirea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv sprijin pentru dezvoltarea în continuare a sistemului de garantare a creditelor, precum și dezvoltarea unor instrumente alternative de finanțare de tip revolving.
 
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, președintele Ihsan Ugur Delikanli a apreciat înalt eforturile autorităților moldovenești în procesul de modernizare a domeniilor economiei naționale, menționând și diversitatea proiectelor aflate în proces de implementare sau stadiu de elaborare. Președintele BCDMN a propus stabilirea unor contacte directe cu subdiviziunile responsabile pentru implementarea anumitor proiecte, în special în domeniul parteneriatului public privat, pentru a discuta la direct posibilitățile unei colaborări reciproc avantajoase pe diferite domenii.
 
Banca de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN) este o instituție financiară internațională înființată de 11 state membre ale Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN), respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Republica Elenă, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Turcia și Ucraina, ca un instrument financiar pentru realizarea obiectivului de transformare a regiunii Mării Negre într-o zonă de pace, stabilitate si prosperitate. Sediul Băncii este la Salonic, în Republica Elenă. Capitalul Băncii este de 3,45 miliarde euro și are ratingul pe termen lung “A-” acordat de Standard and Poor’s şi “A2” acordat de Moody’s.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus