Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-05-11/la-ministerul-justi-iei-a-avut-loc-edin-a-operativa-a-guvernului-39570.html
Data: May 11, 2015 (09:38)

La Ministerul Justiției a avut loc ședința operativă a Guvernului

Astăzi, 11 mai, în incinta Ministerului Justiției, a avut loc ședința operativă a Guvernului. Subiectul de bază a ședinței a fost "Absorbția suportului bugetar oferit de partenerii externi".

"La capitolul absorbției fluxurilor financiare din exterior, sunt întârzieri la mai multe proiecte derulate cu suport extern. Partenerii de dezvoltare își arată nemultumirea față de unele instituții ale Aparatului Central" a spus prim-ministrul, Chiril Gaburici.

Miniștrii au venit cu un scurt raport al activității și proiectele care se desfășoară în parteneriat cu structurile finanțatoare europene, despre succesele, provocările și restanțele la acestea în instituțiile pe care le conduc.
Fiind și gazda evenimentului, primul a prezentat raportul ministrul Justiției, Vladimir Grosu.

"Acest an este unul foarte important în procesul de reformare a Justiției. În acest an ne dorim să propunem spre vot parlamentului, un șir de proiecte de legi de o însemnătate sporită printre care sunt reforma Institutului Național al Justiției, pachet de legi privind Consiliul Național de Integritate, și la moment cel mai important, care de fapt este și una din restanțele principale, Proiectul de Lege privind Procuratura, care deja a fost votat în regim de urgență de către cabinetul de Miniștri, la ședința anterioară a Guvernului. Ne punem toate speranțele că va fi votat în Parlament în prezenta sesiune. În a doua jumătate a anului ne propunem să lucrăm la cadrul legislativ pentru reformarea Curții Constituționale, în paralel va începe activitatea sa încă un proiect de suport tehnic pentru reforma justiției deja al cincilea la număr, care va fi specializat în reforma instituției sus numite."

Potrivit Ministerului Justiției, un număr mare de proiecte de legi, care și presupun preponderent restanțele la momentul actual, au fost reîntoarse la ministerele care le-au înaintat, pentru procedura repetată de avizare, aceasta fiind procedura legală în timpul realegerii unui nou Cabinet de Miniștri.

În perioada septembrie - octombrie la ministerul Justiției este așteptată o comisie care va verifica nivelul de executre și de absorbție a resurselor financiare acordate pentru pentru Strategia de reformare a sectorului Justiției pentru anii 2011-2016, după raportul acestei comisii urmează a fi luată hotărârea de finanțare în continuarea acesteia.