Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.05.2015

Prim-ministrul Chiril Gaburici are tot suportul Ucrainei în realizarea agendei europene

 Prim-ministrul Chiril Gaburici are tot suportul Ucrainei în realizarea agendei europene

Prim-ministrul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, s-a întâlnit astăzi, la Kiev, cu Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi cu omologul său ucrainean, Arsenii Iaţeniuk.
 
Oficialii au discutat despre relaţiile moldo-ucrainene, perspectivele de intensificare a cooperării bilaterale şi susţinerii reciproce pe plan internaţional. Părţile au menţionat importanţa intensificării dialogului politic şi social-economic, exprimându-și interesul comun pentru impulsionarea relaţiilor bilaterale şi multilaterale în toate domeniile.
 
În timpul întrevederilor, a avut loc un schimb amplu de opinii pe probleme de securitate regională, în vederea identificării acțiunilor comune pentru asigurarea cooperării eficiente dintre Republica Moldova şi Ucraina.
 
„Republica Moldova este interesată de promovarea, în continuare, a dialogului politic și a contactelor directe cu Ucraina la toate nivelurile. Guvernul Republicii Moldova îşi reafirmă interesul pentru consolidarea relaţiilor noastre pentru a răspunde adecvat la noile provocări și amenințări”, a declarat Chiril Gaburici.
 
La rândul lor, Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi Premierul Arsenii Iaţeniuk au reiterat interesul părţii ucrainene în dezvoltarea cooperării bilaterale. Autorităţile de la Kiev au apreciat faptul că Republica Moldova acordă asistența posibilă în depășirea consecințelor conflictului armat din raioanele de est ale Ucrainei.
 
Președintele Petro Poroșenko a declarat că Republica Moldova este un partener de încredere al Ucrainei. „Premierul Chiril Gaburici poate conta pe suportul Ucrainei în realizarea intențiilor de modernizare a țării și de implementare a agendei europene. Prim-ministrul este pregătit pentru a schimba situația din țară spre bine, îl susținem și susținem Guvernul Republicii Moldova. Este important să ne ajutăm reciproc în realizarea parcursului comun de integrare în Uniunea Europeană”, a declarat Președintele ucrainean.
 
Având în vedere natura generală a conflictelor separatiste din cele două ţări, Prim-ministrul Chiril Gaburici a menţionat că Republica Moldova pledează pentru o cooperare mai strânsă cu Ucraina în soluţionarea acestora, inclusiv în cadrul organizațiilor internaționale (ONU, OSCE, Consiliul Europei etc.).
 
Un alt subiect al discuţiilor a fost securitatea în domeniul energetic şi cel cibernetic, dar și consolidarea capacităților de răspuns la eventuale situaţii de criză. S-a convenit asupra amplificării schimbului de date, a experienţei şi bunelor practici în domeniile respective. Părţile au discutat despre sincronizarea sistemelor energetice ale Republicii Moldova și Ucrainei cu rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport ENTSO-E, în scopul diversificării pieței de energie electrică prin intermediul unor noi oportunități transfrontaliere.
 
În aceeaşi ordine de idei, s-a făcut referire și la proiectele privind managementul integrat al frontierei de stat și modernizarea punctelor de trecere ale frontierei, inclusiv în cooperare cu Misiunea EUBAM. Oficialii și-au exprimat interesul comun pentru dezvoltarea activităților în această direcție, inclusiv pentru extinderea proiectelor-pilot de patrulare comună a frontierei de est a Republicii Moldova, care deja au demonstrat eficiența în diminuarea riscurilor migraţionale şi de altă natură în regiune.
 
Agenda discuţiilor a mai cuprins subiecte privind implementarea proiectelor comune cu finanțare externă, ce vizează reformarea justiției și a instituțiilor de drept, combaterea corupției, precum şi modernizarea infrastructurii.
 
Prim-ministrul Chiril Gaburici a efectuat astăzi o vizită de lucru în capitala Ucrainei, Kiev, la invitația Președintelui Petro Poroșenko. În cadrul vizitei, Premierul a avut o întrevedere şi cu Secretarul Consiliului naţional de securitate şi apărare din Ucraina, Aleksandr Turcinov, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus