Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-05-03/astazi-a-avut-loc-sesiunea-comuna-de-lucru-a-membrilor-cabinetului-de-mini-tri-cu-partenerii-externi-39496.html
Data: May 3, 2015 (19:17)

Astăzi a avut loc sesiunea comună de lucru a membrilor Cabinetului de miniștri cu partenerii externi ai Republicii Moldova

În cadrul ședinței, s-a discutat asupra Notei informative, care conține opinii și propuneri pe care Guvernul le-ar putea utiliza în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană. Documentul a fost înmânat Prim-ministrului la începutul lunii martie curent.
 
Prim-ministrul Chiril Gaburici a mulțumit partenerilor externi pentru suportul acordat autorităților Republicii Moldova în implementarea agendei de modernizare și dezvoltare a țării și a identificat trei priorități majore ale actualului Guvern: unitate națională, supremația legii și economie sustenabilă.
 
"Aceste priorități le-am stabilit în urma discuțiilor cu membrii Cabinetului de miniștri, reprezentanții mediului de afaceri și societatea civilă. Apreciem enorm susținerea partenerilor de dezvoltare și dialogul continuu pe care-l avem. Împreună am identificat probleme și am venit cu soluții și acțiuni concrete pe care urmează să le realizăm în termenii propuși", a afirmat Premierul Chiril Gaburici.
 
Și directorul Băncii Mondiale pentru Moldova, Alexander Kremer, a reiterat importanța unui dialog deschis dintre partenerii externi și autoritățile moldovenești. „Ne bucurăm că Guvernul de la Chișinău este deschis pentru a discuta politicile de dezvoltare ale Republicii Moldova. Dezbaterile au fost constructive și sperăm că vor fi utile în implementarea reformelor, dezvoltarea și aprofundarea parcursului european al țării”, a mai spus Alexander Kremer.
 
Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a subliniat că în centrul discuțiilor de astăzi a stat cetățeanul. „Vreau să menționez că a fost o discuție foarte constructivă și, pentru prima dată, am văzut o deschidere atât de mare din partea Guvernului și a Premierului. Am remarcat dorința autorităților de a munci și de a face acțiuni concrete pentru binele cetățenilor Republicii Moldova, pentru dezvoltarea acestei țări. Vrem o Moldovă de succes!”, a specificat Ambasadorul Pirkka Tapiola.
 
Dezbaterile din cadrul sesiunii de astăzi s-au desfășurat pe trei dimensiuni:  economic, social și securitate, justiție și guvernare. Unul dintre subiectele centrale a vizat situația macro-economică și financiară din țară, ca o condiție pentru avansarea pe agenda de reforme. Directorul Băncii Mondiale pentru Moldova a menționat oportunitatea elaborării de către autorități a unei politici monetare rezonabile, precum și revizuirea bugetului de stat. Discuțiile s-au axat și pe eforturile de combatere a corupției, reforma justiției, înviorarea mediului de afaceri, prin promovarea politicilor de încurajare a businessului mic și mijlociu, dezvoltarea  regională.
 
În concluzie, miniștrii au accentuat necesitatea unei comunicări permanente, susținută și de partenerii de dezvoltare, cu cetățenii Republicii Moldova, pentru a-i convinge de beneficiile reformelor inițiate. Coordonatorul rezident al ONU, Dafina Gercheva, a pledat pentru implicarea mai activă a mass-media, în reflectarea agendei de reforme: „Timpul zboară și trebuie să acționăm prompt”.
 
La ședința comună de lucru au mai participat Abasadorul Statelor Unite ale Americii, James Pettit, Ambasadoarea Suediei, Ingrid Tersman și alți oficiali, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.