Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.04.2015

Andrian Candu: Conceptul e-Parlament va fi implementat în acest an

Andrian Candu: Conceptul e-Parlament va fi implementat în acest an

Conceptul e-Parlament urmează a fi implementat pe parcursul anului 2015 pentru a crește nivelul de transparență a procesului legislativ. Anunțul a fost făcut de Președintele Parlamentului Andrian Candu la prezentarea Studiului privind eficiența expertizei coruptibilității în anul 2014, realizat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției.

”Va fi un sistem de tip smart, care este deja implementat în câteva parlamente din lume și care permite informarea în timp real asupra proiectelor de legi înregistrate în Parlament și asupra procesului legislativ în general”, a menționat Speakerul.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, Andrian Candu a precizat că noul sistem informațional va contribui la sporirea calității lucrului deputaților și a funcționarilor din Parlament, va oferi posibilitatea coordonării documentelor în timp real, reducând pierderile de timp legate de colectarea și distribuția documentelor, va permite tuturor celor interesați accesul la documente în variantă electronică în orice moment și din orice loc unde există acces la Internet. Potrivit Speakerului, în paralel Parlamentul identifică soluții prin care să îmbunătățească calitatea site-ului Legislativului.

Andrian Candu a menționat că Parlamentul este deschis la propunerile venite din partea Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției pentru a face procesul legislativ mai transparent, dar și pentru a perfecta cadrul legislativ. Speakerul a apreciat munca depusă de experții anticorupție, precizând că rezultatele studiilor sunt valorificate de Direcția juridică a Parlamentului, comisiile permanente și deputați.  ”Studiul privind eficiența expertizei coruptibilității pe anul 2014 este o analiză utilă pentru Parlament, în baza căreia ar trebui să facem concluzii și să corectăm anumite realități acolo unde există posibilitatea”, a spus Președintele Parlamentului.

Președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan a prezentat concluziile Studiului și principalele tendințe ale procesului legislativ în 2014, inclusiv o serie de recomandări pentru eficientizarea activității Parlamentului. Totodată, Galina Bostan a anunțat că Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției va sprijini implementarea conceptului e-Parlament.

Studiul privind eficiența expertizei coruptibilității în anul 2014 prezintă o analiză a riscurilor de coruptibilitate din proiectele actelor normative examinate de Parlament și recomandări pentru eliminarea acestora și îmbunătățirea procesului de legiferare. Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției efectuează studii similare din 2006. Până în prezent au fost elaborate 4 analize privind eficiența expertizei coruptibilității, fiind analizate circa 700 de proiecte de legi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus