Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.04.2015

186,5 milioane lei vor fi acordate pentru proiecte de dezvoltare regională în 2015

186,5 milioane lei vor fi acordate pentru proiecte de dezvoltare regională în 2015

Finanțarea a 26 de proiecte de dezvoltare regională, în valoare de 186,52 mln. lei, până la finele anului curent, din resursele Fondul naţional pentru dezvoltare regională, a fost, astăzi, aprobată de membrii Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale. Ședința a întrunit miniştri, reprezentaţi ai autorităţilor publice locale, ADR-uri, ai mediului de afaceri, societăţii civile și a fost prezidată de Viceprim-ministrul, ministru al Economiei, Stephane Bride.
 
Conform ordinei de zi, membrii Consiliului au aprobat implementarea proiectelor de dezvoltare regională incluse în Documentul Unic de Program pentru anii 2013-2015, precum și repartizarea mijloacelor financiare ale Fondul naţional pentru dezvoltare regională pe anul curent.
 
Astfel, până la finele anului în regiunile țării vor fi realizate proiecte de  infrastructură a drumurilor, aprovizionare cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu, atractivitate turistică, susținere a mediului de afaceri, cheltuieli operaționale ADR-uri, implementarea politicii de dezvoltare regională în regiunea de dezvoltare UTA Găgăuzia în sumă totală de 194 900,0 mii lei. 
 
La selectarea și aprobarea proiectelor pentru finanțarea s-a luat în considerație asigurarea continuității proiectelor inițiate în perioada anterioară. În acest context, s-a decis alocarea mijloacelor financiare în sumă de 163 689,5 mii lei pentru implementarea a 23 proiecte inițiate în anii precedenți. Totodată, s-a aprobat inițierea a 3 proiecte noi: un proiect de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor com. Parcani, Ocolina și Rădi Cereșnovăț din r-nul Soroca (7,53 mln.lei), crearea oportunităților de investiții în turism  pe traseul turistic în 9 localități din raionul Ialoveni (5,0 mln.lei), construcția și restabilirea sistemului de canalizare în or. Nisporeni, com.Vărzărești (10,29 mln.lei.)
 
De asemenea, Consiliul a aprobat derularea proiectelor de susținere a mediului de afaceri, în special a Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale și Incubatoarelor de Afaceri. În anul 2015 se preconizează finanțarea proiectelor de dezvoltare a sectorului industrial în Regiunea de Dezvoltare Nord prin reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare pentru Parcul Industrial de pe teritoriul S.A. "Răut" mun. Bălţi (9 655,70 mii lei). Totodată, se planifică conectarea Parcului Industrial Edineţ la infrastructura de acces şi utilităţile publice (9 862,90 mii lei) ș.a.
 
În total, pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională s-a decis alocarea a 186 518,7 mii lei, pentru cheltuieli operaționale ale Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord Centru și Sud - 7 881,3 mii lei, pentru implementarea politicii de dezvoltare regională în regiunea de dezvoltare UTA Găgăuzia – 500,0 mii lei.
 
Potrivit Ministerului Economiei, pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare regională urmează a fi utilizate mijloacele Fondului naţional pentru dezvoltare regională și ale partenerilor de dezvoltare, în mod special de Agenția de Cooperarea Internațională a Germaniei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus