Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.04.2015

Ministerul Economiei va înfiinţa două incubatoare noi de afaceri la Cahul şi Călăraşi

Ministerul Economiei va înfiinţa două incubatoare noi de afaceri la Cahul şi Călăraşi

În anul 2015, Ministerul Economiei preconizează să creeze două noi incubatoare de afaceri la Cahul şi Călăraşi. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de lucru a Consiliului de coordonare şi monitorizare a creării şi dezvoltării Incubatoarelor de Afaceri.
 
De asemenea, Consiliul a decis ca ODIMM să elaboreze un Plan de acţiuni privind dezvoltarea reţelei şi construcţia de noi incubatoare de afaceri în anul 2015, care să fie prezentat şi aprobat la următoarea şedinţă a Consiliului. Pentru crearea noilor incubatoare de afaceri noi şi dezvoltarea celor existente, în bugetul de stat au fost prevăzute mijloace financiare în mărime de 15 mln. lei.
 
În cadrul şedinţei, Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, a remarcat importanţa incubatoarelor de afaceri pentru dezvoltarea economiei locale: “Prin extinderea Reţelei Incubatoarelor de Afaceri se creează noi întreprinderi, respectiv noi locuri de muncă, iar mediul antreprenorial devine tot mai atractiv pentru tinerii antreprenori”, a spus ministrul Economiei.
 
Locaţiile selectate întrunesc criteriile stabilite în acest scop: edificiu aflat în proprietate publică, cu spaţiu de cel puţin 2000 m² disponibil pentru producere, amplasat într-o zonă cu infrastructură de acces şi comunicaţii (reţea de apă şi canalizare, gaze, sistem de încălzire, etc.), precum şi posibilitatea cofinanţării incubatorului de către consiliile locale şi alte structuri interesate.
 
Până în prezent, în Republica Moldova au fost lansate 9 incubatoare de afaceri: în Ștefan-Vodă, Dubăsari, Leova, Ceadâr-Lunga, Rezina, Nisporeni, Sângerei, Soroca și Cimișlia.
 
Potrivit Ministerului Economiei, incubatoarele de Afaceri sunt create în baza obiectivelor stabilite în Strategia de dezvoltare a sectorului IMM pentru anii 2012-2020, Matricea de politici a Programului de suport sectorial „Stimularea Economică în Zonele Rurale”, finanţat de UE şi Matricea de Politici a Programului de Suport al Instituirii Zonei de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), în care este inclusă acţiunea „Crearea şi dezvoltarea Incubatoarelor de Afaceri”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus