Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.04.2015

Donald Tusk: Republica Moldova continuă să fie cel mai de perspectivă partener în extinderea europeană

 Donald Tusk: Republica Moldova continuă să fie cel mai de perspectivă partener în extinderea europeană

Premierul Chiril Gaburici și Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, au participat la reuniunea Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană în format extins, care a avut loc astăzi la Guvern. Înaltul oficial european a venit la Chişinău la invitaţia Şefului Executivului moldovean, pe care acesta i-a lansat-o în prima sa vizită la Bruxelles.
 
În cadrul şedinţei au fost punctate ultimele evoluţii în ceea ce privește realizarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, s-a discutat despre continuarea agendei de reforme a Republicii Moldova și consolidarea eforturilor comune pentru armonizarea profilului european al țării.
 
Dialogul de astăzi a vizat şi evaluarea paşilor concreţi întreprinşi de către autorităţile de la Chişinău după prima reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE, care a avut loc pe 16 aprilie, la Bruxelles, dar și progresele înregistrate în domeniul reformării justiţiei, combaterii corupţiei, asigurării stabilităţii pe piaţa financiară.  Alte subiecte, abordate în cadrul reuniunii, au fost implementarea politicilor europene de dezvoltare regională, soluţionarea conflictului transnistrean şi stabilitatea politică în ţară.
 
La finalul reuniunii, Premierul Chiril Gaburici şi Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, au susţinut un briefing de presă comun. „Apreciem enorm spiritul deschis al discuțiilor de astăzi. Este o dovadă a importanţei parteneriatului nostru, dar și a angajamentului comun de a-l valorifica mai bine, aprofundat şi diversificat”, a subliniat Chiril Gaburici.
 
Şeful Executivului de la Chişinău a declarat că Republică Moldova va putea avansa spre realizarea obiectivului integrării europene numai prin obținerea rezultatelor concrete – modernizarea Republicii Moldova, asigurarea respectării principiilor fundamentale ale statului de drept și a unei economii libere de piață. „În acest sens, mă bucur să constat că avem întregul sprijin al instituțiilor europene și, personal, al domnului Tusk, pentru care îi mulțumesc,” a specificat oficialul moldovean.
 
La rândul său, Donald Tusk a reiterat disponibilitatea instituţiilor Uniunii Europene,  a Consiliului European, în susţinerea eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova şi de realizare cu succes a proiectul european de extindere spre Est.
 
„Republica Moldova continuă să fie cel mai de perspectivă partener în extinderea europeană. Împreună cu Premierul ne-am asumat un angajament privind intensificarea reformelor în Republica Moldova. Noi suntem gata să vă susținem”, a precizat Preşedintele Consiliului European.
 
 
Referindu-se la activitatea sa de premier, oficialul european a specificat că, „Polonia a traversat acelaşi drum al integrării, cu problemele şi provocările respective, ca astăzi peste 90 la sută dintre cetăţenii polonezi să declare că sunt fericiţi că fac parte din marea familie europeană”.
 
„Sper foarte mult că va sosi timpul când 90 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova vor gândi la fel. Reformele, pe care le implementează astăzi Guvernul, nu sunt pentru partenerii europeni, dar pentru cetățenii Republicii Moldova”, a conchis Premierul Chiril Gaburici.
 
Donald Tusk a preluat funcţia de Preşedinte al Consiliului European în luna decembrie 2014 , potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus