Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.04.2015

Au fost selectați primii agricultori care vor procura în cadrul Programului Compact echipament de irigare în rate

Au fost selectați primii agricultori care vor procura în cadrul Programului Compact echipament de irigare în rate

Potrivit Fondului Provocările Mileniului, cereri ale 11 producători agricoli care doresc să achiziționeze echipament de irigare în leasing au fost aprobate pentru finanțare. Suma solicitată de beneficiari este de 10,475,422 MDL. Banii pentru procurarea în rate a echipamentului sunt oferiți de Programul Compact al Guvernului SUA prin intermediul Proiectului 2KR. Mijloacele financiare vor fi investite în procurarea echipamentului pentru irigare, alte utilaje pentru agricultura performantă.

Cei 11 producători au achitat deja prima rată de 25% din investiție, în conformitate cu procedurile stabilite. Restul sumei urmează să fie achitată în tranșe pe parcursul a 3 ani.

Serghei Grijancovschi, directorul SRL ”Monsterax-GSG” din localitatea Coșnița, Dubăsari a decis să achiziționeze echipament pentru sistemul de irigare instalat anul trecut. ”Am ales posibilitatea oferită de Programul Compact de a ne oferi echipament în rate pe care să-l achiziționăm prim intermediul 2KR.  Din punctul meu de vedere este un mecanism financiar avantajos. Achităm 25 la sută acum și restul în 3 ani, iar echipamentul îl putem utiliza din primul an. Noi am achiziționat anul trecut un sistem de irigare, acum avem nevoie de țevi și alt echipament adițional. Am dorit ca 2KR să încheie contractul de livrare a echipamentului cu compania cu care deja avem experiență de lucru. Ei au ținut cont de dorința noastră, iar reprezentații FPM Moldova au aprobat deja tranzacția. Suntem foarte bucuroși că vom avea apă și vom putea iriga cele 80 de hectare de vișin, 32 ha de măr și 8 ha de prun”, declară Serghei Grijancovschi.

Amintim că la finele lunii februarie Fondul Provocările Mileniului Moldova și Unitatea de Implementare și Administrare a Proiectului Creșterea Producției Alimentare (2KR) au lansat un mecanism ce prevede vînzarea în rate de către 2KR a echipamentelor și utilajelor agricole, valoarea cărora nu va depăși 100 000 dolari SUA per beneficiar. Vînzarea în rate a echipamentului agricol se efectuează cu achitarea unui avans de cca 1/4 din prețul echipamentului și cheltuielile aferente tranzacției, restul sumei fiind achitată pe o perioadă de pînă la 3 ani. Pentru procurarea în rate a echipamentului nu este necesar gaj suplimentar și nu este obligatorie procurarea echipamentului de la anumiți producători. Mecanismul este destinat producătorilor agricoli mici și medii și grupurilor de producători din toate regiunile Republicii Moldova, care nu au acces la credite bancare sau împrumuturi din cauza gajului insuficient sau lipsa istoriei de creditare.

Bugetul total al mecanismului de vînzare în rată alcătuiește 2,2 milioane de dolari SUA, alocați din Programul Compact al Corporației Provocările Mileniului, finanțat de Guvernul SUA.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus