Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.04.2015

Andrian Candu a avut o întrevedere cu Donald Tusk

Andrian Candu a avut o întrevedere cu Donald Tusk

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor au vizat intensificarea relațiilor de cooperare între Republica Moldova și Uniunea Europeană și implementarea Acordului de Asociere cu UE.

Andrian Candu și Donald Tusk au discutat despre prioritățile agendei Chișinăului în relațiile cu Bruxellesul, dar și despre progresul implementării Acordului de Asociere. Potrivit Președintelui Parlamentului, autoritățile examinează posibilitatea ca Guvernul Republicii Moldova să prezinte un raport de progres în Parlament, la 2 iulie 2015, atunci când se împlinește un an de la ratificarea Acordului de către Legislativul de la Chișinău. Totodată, Speakerul a reiterat angajamentul autorităților pentru dezvoltarea țării, accentuând importanța accelerării reformelor pentru creșterea bunăstării cetățenilor și avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene.

Andrian Candu i-a mulțumit personal lui Donald Tusk și instituției pe care o conduce în prezent pentru suportul acordat Republicii Moldova în procesul apropierii de Uniunea Europeană.

Oficialii au mai făcut un schimb de opinii despre situația politică din țară, evoluțiile social-economice și au abordat pe larg subiectul soluționării crizei din sistemul financiar-bancar. Președintele Parlamentului a menționat că își dorește eluciderea cât mai grabnică a situației și identificarea persoanelor vinovate, inclusiv recuperarea activelor.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, Andrian Candu l-a asigurat pe Donald Tusk că va insista ca proiectul legii cu privire la Procuratură să ajungă în cel mai scurt timp în lista priorităților deputaților, încredințându-l pe Președintele Consiliului European că nu va admite rețineri la acest subiect. 

Tot astăzi se împlinește un an de la liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetățenii Republicii Moldova. Referindu-se la progresele înregistrate de țara noastră pentru a obține dreptul de a circula liber în Uniunea Europeană, cei doi oficiali au menționat că țara noastră trebuie să fie în continuare foarte exigentă pentru a reuși implementarea Acordului de Asociere și al celui de Liber Schimb cu același succes.

La rândul său, Donald Tusk a dat asigurări că va rămâne în continuare un susțintător loial al Republicii Moldova în apropierea de Uniunea Europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus