Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.04.2015

187 operatori economici și-au dotat întreprinderile cu echipament performant din resursele Grantului Japonez

Rezultatele activității Unității de Implementare a Grantului Japonez în anul 2014, dar și bugetul Unității pentru anul curent au fost principalele subiecte de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Comitetului Consultativ al Programului de susţinere şi dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (JNPGA), condus de Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride.
 
Potrivit raportului prezentat, în anul 2014, la concursul anunțat de Ministerul Economiei în cadrul acestui Program au participat 28 agenți economici, fiind acordată finanţare unui număr de 7  beneficiari, în valoare totală de 6,6 mln. lei. Până la finele anului curent urmează a fi implementate alte 19 proiecte. De asemenea, Unitatea a raportat despre acțiunile de monitorizare a rezultatelor etapelor de procurare a echipamentului, intermedierea şi coordonarea procedurilor de semnare a devizelor de cheltuieli de către beneficiarii Programului şi Ministerul Economiei, debursarea mijloacelor alocate beneficiarilor Programului pentru achitarea cu furnizorii de echipament contractaţi ș.a.
 
În cadrul ședinței, Comitetul a aprobat bugetul Unităţii de Implementare a Grantului Japonez pentru anul 2015. De asemenea, a fost luată decizia de extindere a termenului de achitare a datoriilor la plăţile ratelor de leasing a doi beneficiari, care au înregistrat datorii după expirarea termenului perioadei de leasing, cu acordarea componentei de grant în valoare de 40% din preţul echipamentului şi neaplicarea sancţiunilor financiare.
 
Menționăm că în scopul asigurării promovării eforturilor în vederea ajustărilor economice structurale, Guvernul Japoniei a acordat Guvernului Republicii Moldova, în mai multe tranşe, un Grant pentru susţinerea şi dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii din Moldova. Astfel, în perioada 2005-2014, prin intermediul acestui Program 187 antreprenori din mediul rural și-au dezvoltat afacerile, procurând echipament de producere performant. La procurarea echipamentului aceștia au beneficiat de o componentă de grant în mărime de 40% din preţul echipamentului oferit în regim de leasing. Valoarea granturilor acordate de Guvernul Japoniei în această perioadă a constituit 11,8 mln. USD, a anunțat Ministerul Economiei într-un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus