Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-04-22/televiziunea-digitala-va-substitui-televiziunea-terestra-39347.html
Data: Apr 22, 2015 (09:35)

Televiziunea digitală va substitui televiziunea terestră

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi Programul privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră. Proiectul în cauză a fost elaborat în baza Acordului regional Geneva-2006, ratificat de Republica Moldova în 2008.

Conform prevederilor acordului în cauză, Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea de a finaliza tranziţia la televiziunea digitală terestră nu mai târziu de 17 iunie 2015. Începând cu această dată, canalele televiziunii analogice nu vor putea beneficia de protecţie în caz de perturbaţii generate de canalele televiziunii digitale. Până la termenul-limită indicat, Republica Moldova va trece printr-o perioadă de tranziţie de 2-3 ani, în care vor coexista atât reţelele ce difuzează semnale analogice, cât şi cele digitale.

Conform Programului, în perioada anilor 2015-2017, urmează să fie eliberate licenţe pentru utilizarea frecvenţelor radio în scopul creării a 3 reţele de televiziune digitală terestră (multiplexe) cu acoperire naţională şi 21 – cu acoperire regională. Până la data de 17 iunie 2015, urmează să fie creat un multiplex cu acoperire națională.

În scopul asigurării bazei legale pentru eliberarea licenţelor de emisie pentru utilizarea capacității multiplexelor respective, Codul Audiovizualului va fi modificat şi completat.