Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.04.2015

Președintele Republicii Lituania, Dalia Grybauskaitė, a întreprins o vizită oficială în Republica Moldova

Președintele Republicii Lituania, Dalia Grybauskaitė, a întreprins o vizită oficială în Republica Moldova

Președintele Republicii Lituania, doamna Dalia Grybauskaitė, a întreprins astăzi, 22 aprilie a.c., o vizită oficială în Republica Moldova, la invitația președintelui Nicolae Timofti.

La Reședința de stat a avut loc ceremonia oficială de primire a președintelui Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au luat parte la convorbirile oficiale cu participarea membrilor celor două delegații.

Ulterior, președintele Nicolae Timofti i-a înmânat omologului său lituanian „Ordinul Republicii”. Distincția a fost conferită doamnei Dalia Grybauskaitė „în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la dezvoltarea relaţiilor moldo-lituaniene şi pentru susţinerea constantă a eforturilor de integrare europeană ale Republicii Moldova”.

Președintele țării a declarat că relația dintre Republica Moldova și Lituania este bazată pe solidaritate și încredere. Șeful statului și-a exprimat convingerea că în următorii ani cooperarea bilaterală va cunoaște o dezvoltare deosebită în plan politic, economic și cultural.

„Am fost primii care am recunoscut independența Lituaniei, iar Lituania a fost a doua țară, după România, care ne-a recunoscut nouă independența.

Lituania a găzduit la Vilnius summit-ul Parteneriatului Estic la care am parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Lituania s-a numărat printre primele țări care a ratificat acest document istoric, determinant pentru soarta de mai departe a Republicii Moldova.

Beneficiem de mai mulți ani de proiecte de modernizare sprijinite de Lituania, dar și de experiența prețioasă a specialiștilor lituanieni în procesul de reformare a instituțiilor noastre publice.

I-am spus astăzi doamnei președinte că, la rândul nostru, ne bucurăm pentru orice succes al Lituaniei. Realizările Lituaniei în perioada de după aderare  la Uniunea Europeană în 2004 sunt pentru noi un exemplu demn de urmat, și Republica Moldova nu are o altă cale de dezvoltare decât calea europeană. Putem merge cu încredere pe acest drum având în față exemplul Lituaniei.

Posibilităţile oferite de regimul de comerţ liber în Europa, reformele în domeniul justiţiei şi lupta împotriva corupţiei ne vor ajuta să avansăm pe calea europeană.

Republica Moldova este disponibilă să-și aducă contribuția pentru ca în spațiul de la Marea Baltică până la Marea Neagră să domine stabilitatea, prosperitatea și buna înțelegere între țări”, a declarat președintele Nicolae Timofti.

La rândul său, președintele Republicii Lituania, Dalia Grybauskaitė, a spus că Lituania va susține Republica Moldova în parcursul său european.

„Sunteţi o naţiune europeană. Cetățenii și politicienii trebuie să-și asume responsabilitatea pentru destinul țării. Urmează să vă construiți viitorul pe care vi-l doriți.

Suntem solidari cu poporul Republica Moldova deoarece am avut de înfruntat dificultăți similare. Anterior partidele politice din Lituania au semnat un acord de consens naţional, care stabilea prioritățile strategice ale ţării, fapt care a facilitat calea pentru a deveni membru al Uniunii Europene și NATO. Puteţi proceda la fel.

Este important să fiți uniți și să vă stabiliți obiective comune. Aceasta este responsabilitatea partidelor politice, în special a celor din Parlament. Nimeni însă nu o să vă invite în nicio organizație fără a vă face temele pentru acasă, iar Republica Moldova are multe de făcut.

Uniunea Europeană a contribuit enorm la dezvoltarea ţării mele. Suntem gata să împărtăşim aceasta experiență. Lituania va acorda Republicii Moldova sprijinul necesar în realizarea reformelor și pentru a avansa pe calea integrării europene. Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”, a conchis oficialul lituanian.

În după amiaza zilei de astăzi delegația din Lituania a depus o coroană de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus