Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-04-21/cedo-a-pronun-at-hotar-rea-in-cauza-t-narului-impu-cat-de-pacificatorul-rus-39324.html
Data: Apr 21, 2015 (11:08)

CEDO a pronunțat hotărârea în cauza tânărului împușcat de pacificatorul rus

Astăzi, 21 aprilie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza Pisari împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

Reclamanții, Simion Pisari și Oxana Pisari, sunt cetățeni ai Republicii Moldova și locuiesc în Pârâta. Cauza se referă la circumstanțele în care a fost omorât fiul acestora, în vârstă de 18 ani, Vadim Pisari, de către un militar rus, la 1 ianuarie 2012.
Incidentul a fost investigat atât de autoritățile din Republica Moldova, ale Federației Ruse, cît și de Comisia Unificată de Control.

Autoritățile ruse au încetat urmărirea penală pe motivul lipsei elementelor constitutive ale infracțiunii și au informat autoritățile moldovenești că bănuitul nu putea fi urmărit penal pe teritoriul Republicii Moldova, fiind cetățean rus.

În rezultat, Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost nevoită să suspende urmărirea penală.
Reclamanții au solicitat de două ori, o copie a deciziei de încetare a urmării penale de procurorii ruși, dar i s-a refuzat pe motiv că ei nu au fost o parte la procedură.

Bazându-se pe articolul 2 (dreptul la viață) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, reclamanții Pisari s-au plâns că fiul lor a fost ucis de reprezentanții statului și că autoritățile nu au efectuat o anchetă efectivă a incidentului.
Guvernele au susținut următoarele

Federația Rusă a susținut că V.K. a acționat în conformitate cu instrucțiunile din 6 octombrie 2003. El a folosit arma de foc pentru că ar fi fost imposibil de oprit victima prin alte mijloace, astfel utilizarea forței a fost absolut necesară. Victima a acționat într-un mod vădit ilegal la trecerea prin posturile de control. Faptul că intențiile sale nu prezentau nici un pericol nu a fost cunoscut pentru soldați.

Republica Moldova a susținut că Federația Rusă a avut o influență decisivă asupra forțelor de menținere a păcii, a căror comandă comună a fost localizată pe teritoriul Transnistriei - la care autoritățile moldovenești nu au avut acces.
Totodată, Guvernul Republicii Moldova și-a exprimat îndoiala cu privire la constatarea autorităților ruse, că Vadim Pisari ar fi reprezentat o amenințare pentru integritatea soldaților din postul de control.

În orice caz, Guvernul Republicii Moldova a susținut că folosirea forței nu a fost justificată în circumstanțele cauzei, deoarece nu a fost absolut necesară.

Guvernul Republicii Moldova a declarat că autoritățile ruse au refuzat să colaboreze cu autoritățile moldovenești în procesul de investigare a circumstanțelor cauzei.

Curtea Europeană  a constatat că a fost încălcat art. 2 din Convenție, dreptul la viață, deoarece recurgerea la forță nu a fost absolut necesară într-o societate democratică.

Luând în considerare gradul de risc reprezentat de utilizarea unei arme de foc pentru viața celor doi pasageri ai autovehiculului și precum și a unui soldat din post de control, Curtea nu este convinsă că uciderea lui Vadim Pisari a constituit utilizarea forței letale, în scopul de a efectua o arestare legală în sensul articolului 2 § 2 (b) din Convenție.

Curtea constată că autoritățile ruse nu au implicat reclamanții în cadrul investigațiilor circumstanțelor uciderii fiului lor. Reclamanții nu au fost lăsați să-și exercite orice drepturi procedurale și nici nu au fost informați despre încetarea procedurii împotriva V.K.

Prin urmare, a avut loc o încălcare de către Federația Rusă, atât a aspectelor de fond și de procedură de la articolul 2 al Convenției.

Curtea a decis, în temeiul articolului 41 din Convenție, să acorde reclamanților suma de 35000 Euro cu titlu de prejudiciul moral, și 5580 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Actualmente, hotărîrea este disponibilă în limba engleză și poate fi accesată pe pagina web a Curţii Europene a Drepturilor Omului.