Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.04.2015

Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului va oferi asistență în revizuirea metodologiilor sectoriale de planificare a controalelor în cadrul companiilor din R. Moldova

Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului va oferi asistență în revizuirea metodologiilor sectoriale de planificare a controalelor în cadrul companiilor din R. Moldova

Prim-ministrul Chiril Gaburici a solicitat organelor abilitate cu funcție de control ajustarea și perfecționarea Metodologiilor sectoriale de planificare a controlului de stat. În urma efectuării unei analize independente, la unele autorități au fost constatate anumite neconcordanțe cu ”Metodologia generală de planificare a controlului de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei criteriilor de risc”, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr. 694 din 05 septembrie 2013, ceea ce generează dificultăți în aplicarea acestora pentru asigurarea unei transparențe sporite a controalelor.

Mai mult de 15 metodologii urmează a fi revizuite și aprobate în decurs de 30 de zile.  Ca urmare a acestei intervenții, controalele vor fi mai transparente, fiind limitat riscul de abuzuri și  corupției. Astfel va fi asigurat un grad mai mare de previzibilitate pentru antreprenori.

Un alt impact pozitiv generat de ajustarea Metodologiilor sectoriale va fi evaluarea obiectivă de către  autorități a nivelului de risc în cadrul companiilor, dar și monitorizarea  punctuală a companiilor care comit încălcări și devieri de la reglementările stabilite.

Astfel, fiecare autoritate va prezenta Guvernului spre aprobare, în termen de 30 de zile, metodologiile sectoriale, respectând prevederile Hotărârii de Guvern nr. 694 din 05 septembrie 2013.

Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului, în comun cu Cancelaria de Stat va acorda asistență necesară autorităților în competența cărora intră procesul de ajustare a Metodologiilor sectoriale de planificare a controlului de stat asupra activității de întreprinzător, a informat astăzi consiliul nominalizat.

 

Registrul de Stat al Controalelor (www.controale.gov.md) este platforma aflată în gestiunea Cancelariei de Stat, elaborată pentru mediul de afaceri, cu scopul de a aduce o transparență maximă în procesul de efectuare a controalelor, de a ajuta antreprenorii să își cunoască drepturile și de a reduce riscul de abuzuri din partea instituțiilor statului. Platforma dată la moment include registrele de control a 22 organe abilitate cu funcții de control și conține informația privind toate etapele controlului de la planul de control până la rezultatele acestuia și contestațiile făcute de persoanele supuse controlului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus