Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
03.04.2015

Proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2015, aprobat de Guvern

Proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2015, aprobat de Guvern

Executivul a aprobat în şedinţa de vineri, 3 aprilie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2015. Documentul prevede venituri în valoare de peste 5 mlrd 160 mln lei, cheltuieli în sumă de 5 mlrd 260 mln lei, deficitul fiind de 100 mln lei.

Comparativ cu anul trecut, este prognozată majorarea veniturilor fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală cu peste 505 mln lei sau cu 10,9% şi a cheltuielilor - cu peste 355 mln lei sau cu 7,3%.

În proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2015 au fost incluse mai multe modificări. Conform documentului, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă procentuală urmează a fi majorată cu 1% şi va constitui 9%, iar cea în sumă fixă va fi de 4 860 lei, cu 804 lei mai mult decât anul trecut.

Majorarea primei AOAM va permite o creştere a volumului de servicii medicale acordate în baza Programului Unic al AOAM, în special de medicamente compensate. De asemenea, urmează a fi efectuate servicii medicale noi, ce necesită consumabile costisitoare.

În 2015, din fondul de bază al AOAM vor fi cofinanţate programele naţionale, acoperite anterior din bugetul de stat. De asemenea, în veniturile fondurilor AOAM sunt incluse transferuri la bugetul de stat din contul proiectului „Modernizarea sectorului sănătăţii în Republica Moldova".

„Partea cea mai substanţială, peste 94% din totalul fondurilor, va fi utilizată pentru procurarea serviciilor medicale. Aceasta constituie aproximativ 4 mlrd 900 mln lei, cu 378 mln mai mult comparativ cu anul trecut. O parte considerabilă a acestor fonduri va fi orientată pentru acoperirea unei liste extinse a medicamentelor compensate, ce urmează a fi aprobată în conformitate cu legislaţia în vigoare şi pentru a diminua povara financiară a cetăţenilor la plata pentru medicamente în condiţii de ambulatoriu”, a menţionat ministrul Sănătăţii, Mircea Buga, în cadrul şedinţei de Guvern.

Proiectul Legii fondurilor AOAM pentru anul 2015 urmează a fi remis Parlamentului spre examinare şi adoptare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus