Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.04.2015

R. Moldova şi Turcia au convenit asupra stabilirii unui Parteneriat Strategic

R. Moldova şi Turcia au convenit asupra stabilirii unui Parteneriat Strategic

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 2 aprilie 2014, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu, care efectuează o vizită în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, oficialii au apreciat evoluția ascendentă a relațiilor dintre cele două state și au pledat pentru consolidarea dialogului politic bilateral și a cooperării comercial-economice. În context, oficialii au convenit ca în timpul apropiat cele două ţări să semneze Declaraţia privind stabilirea unui Parteneriat Strategic, care va constitui o etapă nouă în dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

“Suntem interesați în sporirea exporturilor de produse autohtone în Turcia și atragerea investițiilor turcești în economia națională”, a declarat ministrul Natalia Gherman.

Oficialii au mai discutat despre cooperarea în domeniul energetic şi posibilităţile participării țării noastre la proiecte energetice regionale.

La rândul său, ministrul Mevlüt Çavuşoğlu a dat asigurări că Acordul de Liber Schimb dintre ţara noastră şi Turcia va fi în curând ratificat de Parlamentul de la Ankara, ceea ce va contribui la dinamizarea relaţiilor economice.

Potrivit MAEIE, cei doi miniștri au salutat punerea în aplicare a regimului fără vize între cele două țări, fapt ce a impulsionat vizitele reciproce ale cetăţenilor statelor noastre şi a contribuit la consolidarea relaţiilor bilaterale pe diferite dimensiuni.

O atenţie deosebită a fost acordată minorităţilor naţionale care locuiesc pe teritoriul R. Moldova, inclusiv a celei găgăuze, privind păstrarea valorilor şi tradiţiilor culturale şi lingvistice ale acestei etnii.

Şefa diplomaţiei de la Chişinău a exprimat apreciere pentru acţiunile întreprinse de Guvernul turc în vederea implementării programelor de asistenţă prin intermediul Agenţiei pentru cooperare internaţională şi dezvoltare (TIKA).

La finalul întrevederii, ministrul Natalia Gherman și omologul turc Mevlüt Çavuşoğlu au semnat Protocolul de cooperare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia privind termenii şi condiţiile generale pentru dezvoltare, care prevede acordarea asistenței tehnice prin intermediul TIKA țării noastre în domeniile economiei, comerțului, infrastructurii, tehnologiilor, dreptului, administrării publice, educației, culturii și ocrotirii sănătății.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus