Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.04.2015

Andrian Candu și Irina Vlah au convenit asupra creării unui grup de lucru pentru examinarea problemelor ce țin de statutul special al UTA Găgăuzia

Andrian Candu și Irina Vlah au convenit asupra creării unui grup de lucru pentru examinarea problemelor ce țin de statutul special al UTA Găgăuzia

Președintele Parlamentului Andrian Candu și Guvernatorul UTA Găgăuzia au convenit asupra creării unui grup de lucru pentru examinarea statutului special al Găgăuziei. Discuțiile au avut loc în cadrul primei întrevederi a Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu noul Guvernator al Gagauz Yeri, Irina Vlah.

Grupul de lucru va fi format din deputați din Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei. Parlamentarii vor evalua gradul de aplicare a prevederilor constituționale ce țin de statutul special al autonomiei, vor examina compatibilitatea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei cu prevederile legislației Republicii Moldova, inclusiv modificările legislative necesare. În Parlamentul de legislatura anterioară a funcționat un grup de lucru similar.

Președintele Parlamentului a felicitat-o pe Irina Vlah pentru victoria în campania electorală pentru alegerile Guvernatorului din Găgăuzia și a dat asigurări că Parlamentul Republicii Moldova este interesat în dezvoltarea dialogului cu autoritățile din autonomie în beneficiul tuturor locuitorilor țării noastre.

„S-a încheiat campania electorală și intrăm într-o nouă etapă, de colaborare la toate nivelurile puterii de stat cu autonomia găgăuză. Toate eforturile noastre vor fi îndreptate spre a asigura bunăstarea tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, a subliniat Andrian Candu.

Andrian Candu și Irina Vlah au mai discutat despre implicarea mai activă a autorităților din regiune în procesul de modernizare a Republicii Moldova. Președintele Parlamentului a menționat că delegația UE și Consiliul Europei și-au exprimat disponibilitatea de a susține o serie de proiecte menite să accelereze dezvoltarea regiunii, astfel încât atât populația Găgăuziei, ca și toți cetățenii Republicii Moldova să resimtă beneficiile apropierii de UE.

Irina Vlah s-a referit la importanța organizării cursurilor de învățare a limbii de stat pentru ca populația găgăuză să se implice deplin în viața publică a țării. „O problemă a populației găgăuze este necunoașterea limbii de stat, iar tinerii noștri sunt capabili și au suficiente calități pentru a putea lucra și în Parlamentul Republicii Moldova, și în Guvern, și în alte instituții de stat. Este important ca puterea centrală să susțină această solicitare a noastră”, a precizat Guvernatorul UTA Găgăuzia.

Totodată, Irina Vlah a anunțat că deputații Adunării Populare au transmis Parlamentului pentru examinare două inițiative legislative. Prima se referă la alocarea pentru UTA Găgăuzia a 5% din sursele financiare ale fondului rutier și 5% din alocațiile pentru finanțarea construcțiilor capitale. Iar cea de-a doua inițiativă vizează acordarea anumitor înlesniri agricultorilor la exportul produselor.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, Irina Vlah este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2005. După alegerile din 22 martie 2015 este guvernator al UTA Găgăuzia, respectiv membru al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus