Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-03-28/secretarul-de-stat-pentru-afaceri-europene-al-fran-ei-la-chi-inau-frantza-este-angajata-pe-deplin-in-39113.html
Data: Mar 28, 2015 (02:41)

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franței, la Chișinău: Franţa este angajată pe deplin în susţinerea parcursului european al R. Moldova

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut ieri, 27 martie 2015, o întrevedere cu secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Republicii Franceze, Harlem Désir, care efectuează o vizită în Republica Moldova.

Ministrul Natalia Gherman a adus mulțumiri pentru ratificarea Acordului de Asociere RM-UE în Senatul francez, exprimându-şi încrederea că acesta va fi ratificat cât mai curând şi de Adunarea Naţională. În context, oficialul moldovean a declarat că sprijinul Franţei pentru parcursul european al R. Moldova, reiterat cu ocazia acestei vizite, confirmă progresul înregistrat de autorități în implementarea Acordului.

“Lansarea negocierilor de aderare la UE este un obiectiv strategic pentru actualul Guvern. Depunerea cererii de aderare la UE este o etapă foarte importantă, iar momentul oportun va fi identificat cu maximă responsabilitate, împreună cu partenerii europeni. Cu cât vom avea mai multe rezultate de pe urma implementării Acordului de Asociere RM-UE, cu atât vom avea mai multe şanse pentru o reacţie pozitivă în acest sens din partea statelor membre”, a precizat șefa diplomației de la Chișinău.

La rândul său, secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franței a declarat că priorităţile actualului Guvern de la Chişinău sunt în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere, iar odată îndeplinite, vor face R. Moldova mai stabilă şi mai modernă, ceea ce este în interesul atât al cetăţenilor RM, cât şi al UE. “Franţa este angajată pe deplin să ajute noul Guvern al R. Moldova, atât în calitate de membru al UE, cât şi pe plan bilateral”, a menționat secretarul de stat francez.

De asemenea, oficialii au punctat noile oportunități pe care le oferă aplicarea Zonei de Liber Schimb, inclusiv în stânga Nistrului, pentru intensificarea schimburilor comerciale şi atragerea investitorilor francezi, un rol important în acest domeniu fiind atribuit Camerei de Comerţ şi industrie moldo-franceză.

Totodată, a fost apreciată colaborarea dinamică moldo-franceză în domeniul educaţiei, ştiinţei şi culturii, precum şi contribuţia semnificativă a Alianţei Franceze în promovarea proiectelor de modernizare a țării noastre, interlocutorii pledând pentru diversificarea cooperării multilaterale dintre cele două țări.

În cadrul conferinţei de presă a celor doi oficiali, ministrul Natalia Gherman a anunţat despre faptul că prim-ministrului Franței, Manuel Valls, va efectua o vizită în Republica Moldova, în primul semestru al anului curent, transmite Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.