Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.03.2015

Uniunea Europeană susține modernizarea sectorului agricol și dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova

Uniunea Europeană susține modernizarea sectorului agricol și dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova

Programul finanțat de către UE - ENPARD Republica Moldova - de Susținere a Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost semnat de către Prim-ministrul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, și Directorul pentru Vecinătatea Estică a Comisiei Europene (Directoratul General Vecinătate și Negocieri privind Extindere), Gerhard Schumann-Hitzler.

Uniunea Europeană își păstrează angajamentul pentru dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova, inclusiv agricultura țării și zonelor rurale. Vizita oficială a Directorului pentru Vecinătatea Estică la scurt timp după primul Consiliul de Asociere UE-Republica Moldova vine să reitereze această susținere, precum și interesul UE pentru procesul de reforme din Republica Moldova.

Semnarea Acordului de Finanțare ENPARD cu Guvernul Republicii Moldova subliniază procesul de reforme structurale inițiat de către Republica Moldova și alinierea țarii la Uniunea Europeană, ca urmare a semnării și implementării Acordului de Asociere și ZLSAC.

Odată cu lansarea programului ENPARD Republica Moldova, UE va susține crearea și consolidarea unui parteneriat și dialog pe termen lung între Guvern și organizațiile societății civile, fermieri, organizațiile și federațiile producătorilor, operatorii din sectorul alimentar și nu în ultimul rând cu comunitățile rurale.

Dezvoltarea agriculturii și a zonelor rurale este un sector prioritar pentru cooperarea UE-Republica Moldova pe perioada anilor 2014-2017. UE va acorda 64 de milioane de euro prin intermediul acestui nou program ENPARD pentru a îmbunătăți competitivitatea și modernizarea sectorului agro-alimentar, pentru a dezvolta zonele rurale și a spori nivelul de trai al cetățenilor Republicii Moldova.
      
ENPARD (Programul European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) Republica Moldova, este un Program de Suport Bugetar nou, în valoare de 64 de milioane de euro aprobat de Comisia Europeană în cadrul Programului anual de acțiuni 2014 pentru  Republica Moldova. Acesta este constituit din două părți: 53 de milioane de euro pentru Suport Bugetar, și 11 milioane de euro pentru suport complementar.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus