Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.03.2015

Ministrul de Externe al Letoniei la Chişinău: Acordul de Asociere nu este punctul final în relația RM-UE

Ministrul de Externe al Letoniei la Chişinău: Acordul de Asociere nu este punctul final în relația RM-UE

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 26 martie 2015, o întrevedere cu Edgars Rinkēvičs, ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, ţară care deţine în prezent Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Un subiect important pe agenda discuțiilor l-a constituit pregătirile pentru Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, din 21-22 mai curent, și așteptările părților de la acest eveniment. “Ne dorim ca Summit-ul de la Riga să fie un nou punct de referință pentru aspirațiile europene ale R. Moldova, în special prin recunoașterea faptului că viitorul țării noastre este în cadrul UE, în calitate de membru cu drepturi depline”, a precizat șefa diplomației de la Chișinău.

La rândul său, ministrul de Externe al Letoniei a declarat că evenimentul de la Riga trebuie să ofere un sprijin puternic țărilor interesate în aprofundarea relațiilor cu UE, în special prin acordarea unei asistențe practice pentru realizarea reformelor. „Summit-ul Parteneriatului Estic trebuie să consemneze faptul că Acordul de Asociere nu este punctul final în relația RM-UE”, a precizat oficialul leton.

Potrivit MAEIE, cei doi miniștri au salutat progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere RM-UE, Natalia Gherman mulțumind pentru eforturile depuse de Letonia în avansarea parcursului european al țării noastre în timpul Președinției Consiliului UE şi pentru dialogul bilateral în logica de pre-aderare.

“Suntem impresionați de primele rezultate ale implementării Acordului de Asociere RM-UE, în special a Zonei de Liber Schimb, exporturile RM pe piața europeană înregistrând o creștere considerabilă în ultimele luni”, a mai menționat oficialul leton. În context, a fost reiterată importanța continuării luptei împotriva corupției, reformei în sistemul judiciar și stabilizarea sistemului financiar-bancar.

Interlocutorii au abordat  și subiectul privind revizuirea Politicii Europene de Vecinătate, ministrul Natalia Gherman apreciind poziția Letoniei privind consolidarea relațiilor cu statele Parteneriatului Estic, în special printr-o abordare în baza principiului de diferențiere și a celui de mai mult pentru mai mult (more for more).

Totodată, miniștrii au salutat implementarea cu succes a proiectelor de modernizare a R. Moldova cu sprijinul Letoniei, în domenii precum administraţia, managementul integrat al frontierei, combaterea corupţiei, energetica, comunicarea cu societatea civilă etc, Guvernul de la Riga urmând să acorde, și în acest an, o asistență considerabilă pentru proiectele de dezvoltare din țara noastră. Oficialii au pledat pentru intensificarea schimburilor comercial-economice bilaterale și atragerea investițiilor letone în economia națională.

Soluționarea conflictului transnistrean și situația din regiune au fost, de asemenea, discutate în cadrul întrevederii celor doi miniștri.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus