Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.03.2015

Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului la gazele naturale cu aproape 50 %

Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului la gazele naturale cu aproape 50 %

SA Moldovagaz a solicitat astăzi Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului la gazele naturale cu 48 la sută, pînă la 8386 de lei pentru o mie de metri cubi.

Reprezentanții Moldovagaz au declarat azi, în cadrul consultărilor publice organizate la ANRE, că principalul motiv care determină necesitatea revizuirii tarifului reprezintă creșterea cheltuielilor pentru achiziționarea gazelor naturale, provocată de devalorizarea valutei naționale în raport cu dolarul.

“În anul 2014 Moldovagaz a suportat pierderi de 2.6 miliarde de lei. Amînarea revizuirii tarifului la gaze va duce la majorarea nivelului de pierderi și la punerea în pericol a livrării de gaze naturale”, a explicat Ilie Tutunaru, șeful  secției economie în cadrul întreprinderii.

Potrivit reprezentanților Moldovagaz, datoriile companiei față de Gazprom constituie în prezent 5,2 miliarde de dolari.

Ultima revizuire a tarifului la gazele naturale a avut loc în 2011. În prezent consumatorii plătesc cîte 6 lei şi 33 de bani pentru un metru cub de gaz.

Săptămîna trecută și Gas Natural Fenosa a solicitat ANRE majorarea tarifului pentru energia electrică cu cel puțin 50 %.

Consultările publice vor continua şi în zilele următoare, după care ANRE îşi va expune poziţia privind solicitarea Moldovagaz, au anunţat reprezentanţii autorităţii de reglementare, informează Moldpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus