Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.03.2015

Mai multe sisteme de irigare reabilitate în cadrul Programului Compact vor fi date în exploatare înainte de termen

Mai multe sisteme de irigare reabilitate în cadrul Programului Compact vor fi date în exploatare înainte de termen

Prim-ministrul Chiril Gaburici a prezidat astăzi ședința Consiliului de Observatori al Fondului Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova), în cadrul căreia a fost prezentat progresul Programului Compact al Guvernului SUA. Potrivit informației, dacă mersul lucrărilor de construcție va continua în același ritm sporit, atunci cel puțin trei sisteme de irigare noi reabilitate vor fi date în exploatare mai devreme cu două luni.
 
Directorul executiv al FPM Moldova, Valentina Badrajan, a subliniat că toate companiile de construcție vor finaliza lucrările de reabilitare a sistemelor de irigare Puhăceni și Roșcani, raionul Anenii Noi, și Jora de Jos, raionul Orhei, în lunile mai-iunie, deși anterior se preconiza încheierea lucrărilor în luna iulie. În prezent, lucrările de reabilitare a opt sisteme de irigare derulează într-un ritm avansat, iar micile întârzieri cauzate de condițiile climaterice au fost depășite. Sistemele de irigare Coșnița, Blindești, Grozești, Leova, și Chircani-Zârnești vor fi date în exploatare în luna august curent. Totodată, Valentina Badrajan a precizat că fermierii din localităţile Criuleni și Lopatna pot beneficia deja de sistemele de irigare, date în exploatare la finele anului trecut.
 
Pentru a asigura funcționarea sistemelor de irigare reabilitate, Programul Compact prevede, în următoarele luni, procurarea utilajului de întreținere a noilor sisteme de irigare. De asemenea, urmează a fi instruiţi angajaţii Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, care vor gestiona sistemele de irigare reconstruite.
 
Totodată, a fost extinsă lungimea traseului reconstruit Sărăteni-Soroca de la 92,5 km la 95,5 km de drumuri naționale și 32,2 km de drumuri locale. Până în luna septembrie 2015 vor fi înlăturate carenţele comise în timpul lucrărilor de reconstrucţie.
 
La finalul şedinţei, Consiliul de Observatori a aprobat raportul privind acțiunile întreprinse de FPM Moldova pentru excluderea cazurilor de fraudă și corupție pe parcursul derulării Programului Compact.
 
Prim-ministrul Chiril Gaburici a apreciat rezultatele înregistrate în procesul de implementare a Programului Compact și profesionalismul echipei FPM Moldova. ”Ne dorim aprofundarea colaborării cu Guvernul SUA prin intermediul Programului Compact. Guvernul Republicii Moldova va depune eforturi susţinute pentru a câștiga încrederea partenerilor străini”, a menționat Premierul.
 
Consiliul de Observatori al FPM Moldova, constituit din reprezentanți ai Guvernului, societății civile şi mediului de afaceri, coordonează implementarea Programului Compact al Guvernului SUA în valoare de 262 de milioane USD, care are scopul să contribuie în perioada 2010-2015 la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova și vizează investiții în reabilitarea drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus