Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.03.2015

Francis Malige: Situația actuală din sectorul bancar este un exemplu nefericit a ceea ce se întâmplă atunci când lipsește transparența și guvernanță

Francis Malige: Situația actuală din sectorul bancar este un exemplu nefericit a ceea ce se întâmplă atunci când lipsește transparența și guvernanță

O delegație a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), condusă de Managing Director pentru Europa de Est și Caucaz, Francis Malige, a vizitat Republica Moldova pe 23 și 24 martie pentru discuții la nivel înalt.

Oficialii BERD s-au întâlnit cu Prim-ministrul Chiril Gaburici, Ministrul Economiei Stephane Bride, Ministrul Finanțelor Anatol Arapu, Ministrul Mediului Sergiu Palihovici, Viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene Daniela Cujbă.

Discuțiile s-au axat pe investițiile BERD în Republica Moldova, prioritățile sale strategice pentru următorii trei ani și climatul de afaceri din țară.

În cadrul întrevederii cu Prim-ministrul Gaburici, Francis Malige a reiterat angajamentul ferm al BERD de a sprijini economia Moldovei și reformele din țară.

“BERD este un partener ferm al Moldovei. Noi lucrăm cu sectorul public și cel privat, oferind investițiile atât de necesare, asistență tehnică și sprijin pentru reforme”, a declarat acesta.

“Implementarea reformelor și un climat de afaceri mai bun sunt cruciale pentru creșterea economică a țării și vor deschide multe oportunități pentru investiții noi, inclusiv din partea BERD.”

Banca a convenit o serie de activități pentru a sprijini guvernul în reformarea climatului investițional, încurajarea dezvoltării sectorului privat și promovarea bunei guvernări.

În baza unui memorandum de înțelegere semnat anul trecut, părțile, printre altele, și-au unit eforturile pentru a consolida activitatea Consiliului Economic al Prim-ministrului, lansat cu sprijinul BERD, crea un mecanism independent care să examineze plângerile companiilor cu privire la cazurile de tratament nedrept sau concurența neloială, dezvolta o metodă alternativă de soluționare a litigiilor precum și proceduri de arbitraj și a înființa un registru unic și transparent de acțiuni ale băncilor din Moldova.

În cadrul întâlnirilor sale cu autoritățile, Francis Malige a repetat îngrijorarea BERD privind problemele ce țin de transparență și guvernanță în sectorul bancar, care, împreună cu un sistem judiciar slab, influențează negativ investițiile și stabilitatea sectorului financiar.

“Situația actuală din sectorul bancar este un exemplu nefericit a ceea ce se întâmplă atunci când lipsește transparența și guvernanță.”

BERD a redus de circa patru ori finanțarea pentru sectorul financiar, de la peste 40 de milioane de euro în 2010, la puțin peste 10 milioane de euro în 2014.

Banca rămâne cel mai mare investitor instituțional din țară. În Moldova prioritățile acesteia sunt sprijinirea activității sectorului privat, promovarea standardelor europene și a integrării regionale, precum și dezvoltarea utilităților publice eficiente și durabile. Până în prezent, BERD a investit circa 900 milioane de euro în peste 100 de proiecte din țară.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus