Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.03.2015

Declarația Grupului de iniţiativă pentru crearea Partidului Popular European din Moldova

Declarația Grupului de iniţiativă pentru crearea Partidului Popular European din Moldova

Declarația Grupului de iniţiativă pentru crearea Partidului Popular European din Moldova (PPEM)

Stimaţi concetăţeni,
Țara ne-a fost furată! Clasa politică – pe care, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, cetăţenii au mandatat-o să asigure integrarea europeană a Republicii Moldova – a înşelat aşteptările oamenilor, sfidând cu cinism speranţa celor mulţi într-un viitor liber şi prosper. Acum, după instalarea aşa-zisei coaliții minoritare, ne-am pomenit într-un stat capturat. Suntem martori la târguri politice mizerabile şi la jafuri de proporţii din patrimoniul public, vedem cum creşte controlul asupra mass-media şi cum este distrusă societatea civilă – de facto, asistăm la o fărădelege generalizată.

În pofida unui discurs proeuropean, din cauza actualei guvernări, ţara se află azi la cheremul comuniştilor. Reformele sunt îngheţate pentru o perioadă nedeterminată, partidele politice – inclusiv cele ce se declară proeuropene –  s-au transformat în afaceri politice, în care nu a rămas loc pentru participare cetăţenească, democraţie internă şi alte valori europene. Reforma justiţiei este mimată, iar economia se sufocă sub presiunea grupurilor politico-financiare. Corupţia a devenit cartea de vizită a ţării noastre, distrugând statul şi demoralizând cetățenii. Furtul de miliarde din sistemul bancar şi devalorizarea monedei naţionale au sărăcit şi mai mult cetăţenii Moldovei, indiferent de opţiunile lor politice. Dar cel mai grav e că nimeni nu mai crede în aceea că investigarea respectivelor crime va fi dusă până la capăt, iar făptaşii vor fi pedepsiţi.

Astfel, actuala clasă politică a compromis ideea europeană deopotrivă în raport cu cetăţenii Republicii Moldova și cu partenerii săi externi. În aceste condiţii, mai ales pe fundalul evenimentelor dramatice din Ucraina, ţara noastră a rămas izolată şi neprotejată. Îngrijorător este şi faptul că societatea moldovenească este divizată.

Crearea aşa-zisei coaliţii minoritare, şantajată din culise de comunişti, pune capăt oricăror aşteptări privind avansarea pe calea integrării europene. Lupta atâtor generaţii a fost compromisă, iar idealul tinerilor din 7 aprilie a fost călcat în picioare.
Stimaţi concetăţeni,
Această stare de lucruri nu mai poate fi şi nici nu trebuie tolerată! Iată de ce azi, mai mult ca niciodată, oamenii îşi doresc o schimbare. Una care să vină din popor şi să fie pentru popor. Această schimbare este Partidul Popular European din Moldova – alternativa care se naşte dintr-o nevoie acută de responsabilitate, curaj şi moralitate.

Suntem o echipă de oameni integri şi profesionişti, oameni care promovează meritocraţia şi resping nepotismul şi manipularea cinică a cetăţenilor prin promisiuni deşarte. Pentru noi democraţia, inclusiv cea internă, de partid, reprezintă un crez şi un mod de a acţiona. Liderul nostru se bucură de încredere atât din partea cetăţenilor Republicii Moldova, cât şi din partea celor mai influente cancelarii din Europa.
Partidul Popular European din Moldova este un partid al dialogului şi al raţiunii, care va reuşi să unească toţi cetăţenii Republicii Moldova în jurul proiectului de modernizare a ţării. Este partidul tinerilor activi, eficienţi şi competitivi, care vor fi implicaţi plenar în administrarea treburilor publice şi vor construi propriul viitor acasă.

Este singurul partid al tuturor – un partid al cetăţenilor şi pentru cetăţeni.
Partidul Popular European din Moldova se întemeiază pe doctrina conservatoare, de centru-dreapta, iar aderarea la familia politică a Partidului Popular European – principala forţă ce promovează integrarea europeană – este pledoaria noastră firească.
Pentru a asigura propăşirea ţării trebuie să trăim cu nevoile oamenilor şi să le urmăm voinţa. Misiunea noastră este să adunăm cetăţeni liberi care cred cu tărie într-o Moldovă curată, prosperă şi demnă. O Moldova capabilă să-i aducă acasă pe toți cei plecați în străinătate. Prin efortul nostru comun, al tuturor celor care îşi leagă viitorul de acest pământ, care ţin la tradiţii şi cinstesc înaintaşii, vom întoarce ţara oamenilor!

Suntem conştienţi că procesul de integrare europeană poate fi asigurat doar de o clasă politică nouă, responsabilă, profesionistă şi cu bun-simţ. Crezul nostru politic este democraţia europeană şi guvernarea deschisă, iar acţiunea noastră politică vizează cetăţeanul, cu toate aspiraţiile şi nevoile lui. Integrarea europeană este singura cale pentru modernizarea țării și trebuie să devină o idee națională. În acelaşi timp, avansând în procesul de aderare la UE, Republica Moldova, ca și alte țări din Europa, trebuie să aibă relații bune atât cu Vestul, cât și cu partenerii tradiționali din Est.

Partidul Popular European din Moldova pledează pentru o luptă necruţătoare cu corupţia, începând cu structurile centrale ale puterii de stat şi încheind cu serviciile publice prestate cetăţeanului de rând. Noi vom asigura un climat investiţional şi de afaceri prietenos, şi vom descătuşa iniţiativa privată. Vom promova politici economice atractive pentru tineri şi vom investi în capitalul uman şi dezvoltarea regională. Aceste acţiuni vor urmări o creştere economică stabilă şi durabilă, de care să beneficieze fiecare cetăţean în parte. Prioritatea noastră absolută este să construim un stat modern pe care ni-l dorim cu toții. Un stat cu o justiție echitabilă, cu legi care se aplică, unde economia este bazată pe concurență loială, iar fundamentul este educația de calitate.

Partidul Popular European din Moldova îşi propune asigurarea coeziunii sociale şi consolidarea unităţii naţionale. Pentru noi, moştenirea şi identitatea naţională sunt valori supreme, de rând cu respectarea şi apărarea drepturilor minorităţilor naţionale. Noi pledăm pentru unitate prin diversitate şi respingem orice formă de extremism.

Reintegrarea ţării reprezintă preocuparea noastră permanentă, iar transformarea Republicii Moldova într-un model atractiv pentru locuitorii din stânga Nistrului va asigura ireversibilitatea procesului de întregire a statului. La fel, asigurarea securităţii naţionale o vedem prin dezvoltarea economică, securitatea energetică şi consolidarea capacităţilor de apărare în strânsă cooperare cu partenerii europeni şi euro-atlantici.
 
Stimaţi prieteni,
Îndemnul nostru pentru toţi cetăţeni este să se alăture demersului nostru politic şi să se implice în realizarea lui, chiar dacă actuala guvernare încearcă să ne intimideze. Agonia ei însă nu ne sperie!
În acest moment de cotitură, Moldova are nevoie de sprijinul nostru al tuturor. Să fim uniţi şi să acţionăm hotărât, ca să creăm o ţară sigură şi demnă pentru fiecare!
Noi suntem mulţi şi gândim la fel. Doar împreună vom învinge!
Aşa să ne ajute Dumnezeu!
Chişinău, 23 martie 2015

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus