Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.03.2015

Reprezentanţii Tiraspolului continuă să sfideze angajamentele asumate privind libertatea circulaţiei în Zona de Securitate

În cadrul şedinţei ordinare a Comisiei Unificate de Control din 19 martie 2015 a fost aprobat un şir de rapoarte ale Comandamentului Militar Întrunit.
 
Tema centrală a şedinţei a fost subiectul privind libertatea circulaţiei prin Zona de Securitate. Comisia a convenit ca delegaţiile să facă o apreciere corespunzătoare evoluţiei situaţiei la moment pe chestiunea dată şi să prezinte propriile propuneri asupra deciziilor finale la acest subiect, asupra cărora de principiu s-a găsit consens.
 
Totodată, delegaţia transnistreană a încercat devierea discuţiilor de la problema blocării accesului observatorilor militari, care face parte din domeniul asigurării libertăţii circulaţiei. Amintim că una din atribuţiile principale ale observatorilor militari în cadrul mecanismului de pacificare este documentarea incidentelor în Zona de Securitate. Prin acţiunile lor, reprezentanţii transnistreni au ignorat deciziile aprobate anterior de către Comisie, precum şi poziţia consolidată a celorlalte componente ale CUC.
 
Mai mult, a fost neglijată recomandarea delegaţiei Federaţiei Ruse, care a propus asigurarea ieşirii în teren a observatorilor militari pentru documentarea incidentelor la cererea unuia din cei 4 şefi militari superiori ai pacificatorilor. Componenta transnistreană a ignorat îndemnul pe acest subiect la nivelul co-preşedinţilor, reprezentanţilor Ucrainei şi Misiunii OSCE, în scopul depăşirii blocajului creat chiar de delegaţia transnistreană.
 
Din cauza atitudinii neconstructive a delegaţiei transnistrene, co-preşedintele Federaţiei Ruse a amânat discuţiile pentru următoarea şedinţă, informează Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus