Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-03-21/guvernul-va-fi-obligat-sa-vireze-transferurile-catre-compania-na-ionala-de-asigurari-in-medicina-rit-39030.html
Data: Mar 21, 2015 (08:02)

Guvernul va fi obligat să vireze transferurile către Compania Națională de Asigurări în Medicină ritmic și în mărimi lunare proporționale egale: proiect votat în Parlament în primă lectură

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege prin care și Guvernul, în calitatea sa de asigurat pentru 15 categorii de persoane, este obligat să-și onoreze obligațiunile privind transferarea mijloacelor financiare în fondurile asigurărilor de asistență medicală  în tranșe  lunare egale și în termeni prestabiliți (data de 27 a fiecărei luni).

Adesea, inclusiv în ultimul timp, transferurile Ministerului Finanțelor către CNAM se fac în mărimi reduse și cu mari întîrzieri. Acest fenomen afectează stabilitatea financiară a sistemului de asigurări medicale, inclusiv cea a instituțiilor medico sanitare publice și conduce la acumularea de către spitale a  restanțelor la salarii  și a datoriilor creditoare față de furnizori și prestatori de servicii și mărfuri, fapt care afectează negativ și calitatea serviciilor medicale prestate populației.

Prevederile proiectului  reglementează  mărimea și termenii lunari concreți  de finanțare, din bugetul de stat, a sistemului  de asigurări de sănătate, dar și trecerea la capitolul „priorități” ale Guvernului a cheltuielilor de finanțare a sistemului de asigurări medicale.

În opinia autorilor, modificările legislative vor conduce la excluderea practicii vicioase de reținere  cronică a finanțării din partea statului  a sistemului de sănătate și, respectiv, ar contribui la îmbunătățirea calității serviciilor medicale  prestate în baza Programului unic de asigurări.

Autori ai proiectului de lege sunt un grup de deputați comuniști, democrați și socialiști din comisia protecție socială, sănătate și familie, anunță un comunicat al Fracțiunii parlamentare a PCRM.