Trimite e-mail | Printeaza
Externe
20.03.2015

Iohannis: România susține crearea unei uniuni a energiei

Iohannis: România susține crearea unei uniuni a energiei

România susține crearea unei uniuni a energiei, a declarat joi președintele Klaus Iohannis la plecarea către Bruxelles, unde participă la Consiliul European de primăvară.

"România susține crearea unei uniuni a energiei bazate pe cele cinci dimensiuni propuse de Comisia Europeană — securitate energetică, piață internă a energiei, eficiență energetică, protecția mediului, precum și cercetarea, inovarea și competitivitatea în domeniu. În evaluarea noastră, crearea Uniunii Energiei va duce avantaje importante pentru statele membre. Prioritățile care trebuie avute în vedere sunt crearea unei reale piețe interne în domeniul energiei, valorificarea mai eficientă a resurselor energetice indigene, diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu energie, dezvoltarea infrastructurii care să permită o mai bună conectare între statele membre ale Uniunii", a precizat șeful statului.

În cadrul discuțiilor legate de semestrul european, a adăugat el, va exista un schimb de opinii cu privire la situația și perspectivele economice ale Uniunii Europene.

"Vom conveni asupra liniilor directoare integrate pentru politicile economice și pentru ocuparea forței de muncă, finalizând astfel prima etapă a semestrului european 2015. Va fi analizat stadiul actual al negocierilor privind încheierea parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții între Uniunea Europeană și SUA. România susține finalizarea cu succes a negocierilor cât mai curând posibil", a spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai subliniat că, în ceea ce privește relațiile externe, vor fi dezbateri în perspectiva summitului Parteneriatului Estic care se va desfășura la Riga în luna mai.

"În opinia noastră, viitorul summit trebuie să fie un moment important pentru consolidarea relației UE cu statele partenere, în special cu cele care au avansat în procesul de apropiere de Uniunea Europeană, mă refer la Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Va fi dezbătută situația din Ucraina, cu accent pe modalitatea în care acordul Minsk 2 este implementat. În acest context, vor fi analizate relațiile Uniunii cu Federația Rusă", a menționat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis participă joi și vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primăvară.

La Bruxelles, el va participa joi la Summitul Partidului Popular European iar ulterior, la reuniunea Consiliului European cu președintele Parlamentului European, la prima sesiune de lucru a Consiliului și la dineul de lucru separat al șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.

Din delegația care îl însoțește pe președintele Iohannis în deplasarea la Bruxelles fac parte consilierii prezidențiali Leonard Orban, Cosmin Marinescu și Lazăr Comănescu, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus