Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.03.2015

Moldova și Cehia continuă să dezvolte parteneriate economice durabile

Moldova și Cehia continuă să dezvolte parteneriate economice durabile

În cadrul întrevederii de astăzi, între Viceprim-ministrul Stephane Bride, ministru al Economiei și Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Jaromír Kvapil s-a discutat despre necesitatea consolidării cooperării economice bilaterale prin dezvoltarea unor proiecte comune în energetică, industrie, agricultură.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, Stephane Bride a subliniat interesul Republicii Moldova de a coopera cu potențialii investitori cehi, precum și cu  instituțiile de cercetare, pentru a obține sprijinul necesar în dezvoltarea energiilor regenerabile în țara noastră. „Diversificarea surselor de energie, în special prin utilizarea surselor de energie regenerabilă, reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova. Avem avantajul de a putea prelua experiența țărilor cu experiență în acest sector, cum este Cehia ”, a declarat Stepahne Bride.
 
Oficialii au constatat tendința ascendentă a relațiilor economice între Moldova și Cehia, menționând necesitatea  identificării noilor arii de cooperare.
 
Totodată, în cadrul întrevederii s-a discutat și despre organizarea celei de-a VI-a ședințe a Comisiei Interguvernamentale moldo-cehe, în această vară la Chișinău.
 
În final, ministrul Economiei a mulțumit pentru asistența oferită de Republica Cehă țării noastre prin implementarea proiectelor de cooperare în domeniul sferei sociale, alimentării cu apă şi canalizare, agricultură și mediu.
 
Schimburile comerciale ale Republicii Moldova cu Republica Cehia s-au cifrat în anul 2014 (11 luni) la valoarea de  86,9 mil. USD. Exporturile au crescut în 2014 cu 14%. Principalele mărfuri pe care le exportă agenții economici în Cehia sunt mobilă, vinuri și dulcețuri. Totodată, în 2014 au fost importate din Cehia mărfuri în valoare de peste 4.811 mil. $, pe primele locuri la importuri sunt autoturismele, cablurile și malțul. Astfel, după valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în anul de referinţă, Republica Cehia se situează pe locul 14 între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale și locul 8 dintre țările Uniunii Europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus