Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.03.2015

Republica Moldova, Georgia și Ucraina vor avea o viziune comună la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga

Republica Moldova, Georgia și Ucraina vor avea o viziune comună la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga

Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iulian Groza, a efectuat, în perioada 10-11 martie 2015, o vizită de lucru la Tbilisi, Georgia, în cadrul căreia a participat, împreună cu viceministrul Afacerilor Externe al Georgiei, Gigi Gigiadze, și cel al Ucrainei, Olena Zerkal,  la o reuniune trilaterală pentru definitivarea unei viziuni comune a celor trei țări privind Declaraţia Summit-ului Parteneriatului Estic (PaE) de la Riga (21-22 mai anul curent).

Cele trei state semnatare ale Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană îşi propun să promoveze recunoaşterea perspectivei europene, cât şi interesele comune ce derivă din statutul de țări asociate la UE, precum o susţinere mai amplă pentru implementarea  Zonei de Liber Schimb, acces sporit la fondurile destinate programelor şi agenţiilor UE, o implicare mai activă a UE în procesul de soluţionare a conflictelor din zona PaE, integrarea în piaţa energetică şi conectarea la nodurile de transport ale UE.

Totodată, părțile au convenit asupra ordonării priorităţilor în baza principiului de diferenţiere şi a celui de mai mult pentru mai mult (more for more), astfel încât angajamentele asumate de cele trei state şi determinarea lor de a implementa reforme dificile să fie reflectate în poziţia strategică a UE faţă de Parteneriatul Estic.

Viziunea comună a fost prezentată în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de către cei trei oficiali.

De asemenea, viceministrul Iulian Groza a avut întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, dna Tamar Beruchashvili, omologul Gigi Gigiadze, și viceministrul Afacerilor Interne, Levan Izoria.

Oficialii au discutat despre importanța consolidării dialogului bilateral în diverse domenii de interes reciproc, în special despre continuarea schimbului de experiență în domeniul integrării europene,  preluarea experienței în implementarea reformelor în domeniile justiției, afaceri interne și serviciului vamal, precum și despre lansarea activității Comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperare comercial-economică.

Summit-ul de la Riga va fi cel de-al IV-lea Summit al PaE. Declaraţiile comune UE - PaE adoptate în cadrul Summit-ului reprezintă documente politice ce setează priorităţile generale ale Parteneriatului pentru următorii doi ani.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus