Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.03.2015

România va susține proiectele investiționale în economia Republicii Moldova

România va susține proiectele investiționale în economia Republicii Moldova

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a discutat astăzi la București, cu Andrei Dominic Gerea,  ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, și Mihai Tudose, ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, aspectele cooperării bilaterale în domeniile economic, precum și extinderea acestora în viitor.
 
Problematica interconexiunii electrice a Republicii Moldova cu piața europeană prin intermediul României  a fost subiectul cheie discutat de interlocutori. În acest context, Valeriu Triboi a reiterat intenția Republicii Moldova de a construi liniile de tensiune înaltă pe direcțiile Vulcăneşti-Chişinău, Ungheni-Străşeni și Bălţi-Suceava, care vor asigura această interconexiune.
 
Părțile au făcut un schimb de opinii și pe marginea Memorandumului între Guvernele Republicii Moldova și României privind proiectele de interconexiune energiei electrică și gaze naturale, care urmează a fi negociat și semnat în viitorul apropiat. Documentul va stabili lista proiectelor de interconexiune și a celor conexe, termenele de realizare a interconexiunilor, precum și modul de coordonare a proiectelor de ambele părți.
 
Interlocutorii au mai convenit și asupra faptului ca după semnarea Memorandumului interguvernamental, în scopul sporii eficienței de implementare a proiectelor stipulate în acest document, să fie semnat un acord interministerial, care să detalieze  proiectele pe subproiecte și etape de lucrări, cu stabilirea termenilor și responsabilităților, etc.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, miniștrii Andrei Dominic Gerea și Mihai Tudose au reconfirmat poziția și disponibilitatea Executivului de la București de a dezvolta relațiile economice cu Republica Moldova pe toate dimensiunile și a continua implementarea proiectelor investiționale în diferite sectoare ale economiei naționale, inclusiv cel energetic.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus