Trimite e-mail | Printeaza
Social
10.03.2015

Republica Moldova ar putea semna cu Franța un acord în domeniul muncii

Republica Moldova ar putea semna cu Franța un acord în domeniul muncii

Astăzi, 9 martie, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ruxanda Glavan a avut o întrevedere cu reprezentantul Oficiului Francez pentru Imigrare și Integrare, Hossein Mokry, unde cele două parți au discutat câteva proiecte noi de colaborare dintre autoritățile din Moldova și cele din Franța. Partea franceză a venit cu propunerea unui schimb bilateral de tineri profesioniști, fie studenți de pe băncile facultății sau tineri angajați în câmpul muncii, dar care își doresc o experiență de muncă în Franța.

Tinerii profesioniști din orice domenii și cu o vârta de până la 35 de ani, vor putea obține experiență de muncă în Franța, iar reîntoși acasă, aceștia vor avea un suport financiar din partea Franței. Deasemenea, tinerii vor fi ajutați să își găsească un loc de muncă în Republica Moldova sau să își deschidă propria întreprindere.

Hossein Mokry a declarat că astfel de acorduri au fost semnate și cu alte țări din Europa, dar și din afară și că ele funcționează.

De cealaltă parte, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ruxanda Glavan a declarat că tinerii din Republica Moldova au nevoie de o astfel de experiență și că acest proiect poate fi o oportunitate foarte bună pentru ei. ”Ne bucură mult inițiativa dvs., ne dorim ca tinerii din Republica Moldova să obțină experiență de muncă în Franța, dar totodată este foarte important ca tinerii calificați să se reîntoarcă în Republica Moldova și să implimenteze acasă experiența obținută în Franța”, a punctat ministrul Ruxanda Glavan.

Un alt proiect propus de partea franceză este și acordul privind reintegrarea cetățenilor care muncesc în Franța. Cu mici modificări, beneficiarii acordului vor avea parte de ajutor financiar, ajutor social și suportul necesar pentru găsirea unui loc de muncă în Republica Moldova, precum și deschiderea unei întreprinderi mici.

Cele două acorduri urmează să fie discutate cu echipa de lucru a celor două părți implicate și pregătite pentru prezentare în Guvernul Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al MMPSF.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus