Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-03-06/tzarile-grupului-v4-shi-republica-moldova-vor-elabora-un-plan-comun-de-actziuni-pentru-sustzinerea-p-38817.html
Data: Mar 6, 2015 (12:05)

Ţările Grupului V4 şi Republica Moldova vor elabora un Plan comun de acţiuni pentru susţinerea parcursului european al țării noastră

Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iulian Groza, a avut astăzi, 6 martie 2015, o întrevedere cu viceminiștrii Afacerilor Externe ai țărilor Grupului Vîșegrad (V4). Din delegație fac parte viceminiștrii de Externe ai Cehiei, Ivo Šrámek, Poloniei, Konrad Pawlik, Slovaciei, Peter Burian, și Ungariei, István Mikola.

Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost Consiliul de Asociere RM-UE, din 16 martie curent, eveniment care va consemna o primă evaluare a implementării Acordului de Asociere RM-UE și va permite stabilirea domeniilor prioritare în care țara noastră are nevoie de asistența UE. În context, oficialul moldovean a menționat că R. Moldova mizează, în continuare, pe sprijinul celor patru țări, atât în formatul V4, cât și pe linie bilaterală, în special pentru atragerea investițiilor și extinderea exporturilor de produse moldovenești pe piața comunitară.

Totodată, a fost exprimată intenția autorităților de la Chișinău de a valorifica pe deplin oportunitățile oferite de Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, din mai anul curent. „Dorim ca la Summit-ul de la Riga să avem o reconfirmare a aspirațiilor europene ale Republicii Moldova și oferirea unei viziuni cu privire la perspectiva europeană”, a declarat viceministrul Iulian Groza.

La rândul lor, oficialii europeni au salutat angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a continua programul ambițios de reforme și au reiterat disponibilitatea de a acorda asistență, în continuare, în domenii cheie precum reforma justiției, combaterea corupției și securitatea energetică.

De asemenea, interlocutorii au discutat despre importanța aprofundării dialogului cu regiunea transnistreană, astfel încât toți cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de pe urma implementării prevederilor Zonei de Comerț Liber dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană.

Reprezentantul Preşedinţiei în exerciţiu al Grupului V4, viceministrul Afacerilor Externe al Slovaciei, Peter Burian, a propus elaborarea unui Plan comun de acţiuni pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Planul va include acţiuni concrete de asistenţă şi dezvoltare din partea ţărilor Grupului V4 pentru Republica Moldova, cu scopul de a contribui la implementarea obiectivelor Acordului de Asociere RM-UE.

Potrivit MAEIE, Grupul Vîşegrad (V4) este un format informal, regional de cooperare (înfiinţat la 15 februarie 1991) care cuprinde patru ţări central-europene: Polonia, Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria – unite prin arealul geografic şi situaţie geopolitică similară, prin istoria, tradiţiile, cultura şi valorile comune. Începând cu 2004, după ce ţările V4 au devenit state membre ale Uniunii Europene, Grupul Vîşegrad s-a transformat într-o platformă de schimb de experienţă şi elaborare a poziţiilor comune cu privire la chestiuni care sunt esenţiale pentru viitorul regiunii şi UE. În prezent, președinția în Grupul Vîșegrad este deținută de Slovacia.